Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 9 februari 2012

Gräddsås med ingefära

Jag hintade i början av veckan om ett långkok. Blev inget jättelångt kok men såsen var god. Det som jag trodde skulle ta längre tid var en skinkstek som jag körde på låg temperatur i ugnen. Steken var inte så stor och tog därför inte så lång tid. Fördelen med stek är att det går bra att förbereda och sen äta kall eller ljummen tillsammans med goda tillbehör

Steken gned jag in i salt, peppar, paprikapulver, torkad ingefära och rapsolja. Lade den på ett galler i en långpanna. Hällde vatten i botten på långpannan så det precis täckte botten. Satte en stektermometer i steken som jag ställde inte på 70 grader. Ugnen stod på 125 grader.

Steken fick vila i folie när den var klar. Skar sedan upp den i skivor vid servering. Vätskan som blev i botten på långpannan sparade jag till såsen. Till steken och den goda såsen hade jag rostade rotfrukter (palsternacka, morot, potatis, lök och vitlök) som jag kryddade med peppar och chili flakes.

Rostade rotfrukter före rostning
Kött, sås och rotfrukter. Och gelé såklart!
Gräddsås med ingefära
Smält en matsked smör i en kastrull och vispa ihop med 2 msk vetemjöl. Späd med sky från steken och grädde till lagom konsistens. Krydda med en msk färskriven ingefära, kinesisk soya, salt och peppar. Låt koka ihop 5 minuter.


Ännu en solig och fin vinterdag. Om en liten stund kommer Hanna och Edvin på besök. Edvin och Oliver ska "leka" medan jag och Hanna ska prata mamma-prat, äta lunch och kaka. Får nog ta en promenad i det fina vädret också. Blir nog en bra dag!

9 kommentarer:

Kim sa...

Vilken härlig klassisk middag (with a twist från ingefära). Ibland blir man bara så sugen på kött, sås, potatis - kombon.

Anonym sa...

Mums vad gott förstår att Mamma lagat mycket sådan mat. Passade väl sambon bra? strålande sol i åhus o minismåflingor i luften Kram

Fröken Dill sa...

Vad gjorde man innan ungsrostade rotsaker var "uppfunna"? Såsen lätt toppengod. Jag är ett stort fan av ingefära!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Mmm en riktig söndagsmiddag;-D Ett måste till stek är ju gelen. Ingefära i varm sås är ingenting jag testat förrut. kall sås däremot är en riktig höjdare.

Tant Gul sa...

Oj vad gott! rena lyxmiddagen!

Amy's piece of cake sa...

Ingefära kan piffa till det mesta!

MÅ Gott sa...

Jag kan nog aldrig bli less på ugnsrostade rotsaker, så himla gott! Såsen med ingefära låter ju super till!

Jag minns det som en rolig tid när barnen började äta mat. Det hade säkert att göra med att de tyckte om det. Vi gjorde mesta maten själv, men det är bra med burkmaten att man kan ha med som reserver lite enklare när man är borta.

Remsan sa...

Håller med Må gott, jag tröttnar aldrig på ugnsrostade grönsaker. Stek var det länge sedan jag lagade till. Kanske på tiden helt enkelt.

Matarkivet sa...

Så frisk med ingefära i, och ett bra sätt att hålla borta förkylningar. Dessutom gott ju - allt i ett! :)