Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 28 maj 2009

MATeMATik

...ja, så heter boken som Anders Arnell och Jan Tern har skrivit tillsammans. Anders inspirerade på matmässan som jag var på i våras och ikväll var det Jans tur. På ett enkelt och lekfullt sätt med intressanta bilder och jämförelser försökte han få oss ca 20 tjejer att se det här med kost och matlagning på ett enkelt sätt. HALLELULJA!!! Håller fullständigt med. Varför krångla till det?! Skippa light och snabbmat och satsa på rena och enkla ingredienser.

Vi började kvällen med en fantastisk buffé med bulgursallad, quinoasallad, currykikärtor, hummus, köttfärsgryta med linser. Egentligen inget konstigt men fantastiska smaker och väldigt fräscht!! Sen höll Jan sin intressanta presentation om att göra val: ekologiskt? närodlat? vad kräver mest energi? vad är nyttigast? light eller inte? Ät gott och rör på dig!! Min filosofi.

Vi hade även en praktisk övning. Vi gjorde sallader med hjälp av ett "mathjul" som vi snurrade och fick hjälp att välja ingredienser. Sen skalade vi rotfrukter, frukter och blandade med yoghurt, gräddfil eller olja. Blev fantastiska smakkombinationer. I våran bunke hittande vi palsternacka, kålrot, äpple och yoghurt. Perfekt tillbehör till tex. grillat. Alla fick ihop olika kombinationer med hjälp av andra frukter och rotfrukter.

Gick där ifrån med två nya inspirationsböcker och nya ideér för framtida kok.

MATeMATik är nu en av fyra nominerade till Världens mest innovativa kokbok på GourmandsWorld Cook book gala som hålls i Paris 1 juli. Jag håller tummarna och rekommenderar boken för alla!!

Inga kommentarer: