Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 31 oktober 2013

Rödbetstårta med hallon och valnötter

Swooosh! så har ännu en vecka passerat. Storm, jobb, regn, dagis, träna, laga mat, tvätt-tid, rusk, jobb, stress....ja, ni vet. Men i morgon när arbetsveckan är slut hämtar jag Oliver på dagis och drar med en färdigpackad bil till Skåneland. Johan ska "fälla träd" med grabbarna i helgen. Vi umgås med "mommo och moffa", går på barndop och träffar vänner. Ska bli hur skönt som helst. Blir nog en del god mat och lite vin också. Ingen gås men kanske lite kyckling.

I helgen firas Halloween, Alla helgons dag och bara vanlig helg. Kanske läge att bjuda på en saftig och god höstkaka?! Denna tårtan jag gjorde till Olivers 2-årskalas. Direkt när jag fick septembernumret av tidningen Buffé och denna tårtan var på framsidan visste jag att jag ville göra den. Låter kanske märkligt att ha rödbetor i tårtan men det är faktiskt inte konstigare än att ha morötter i. God smak av kanel, muskot och ingefära var det också. Krämen mellan och ovanpå hade en frisk smak av hallon. En tårta som bara blir bättre av att göras ett par dagar i förväg.


Rödbetstårta med hallon och valnötter
smör till formen
1 dl kokos
300 g färska rödbetor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl farinsocker
1 dl rapsolja
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen muskot
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt

Fyllning
350 g tinade, frysta hallon
300 g färskost (av philadelphiatyp)
3/4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Topping
2 dl vispgrädde
1 dl grovhackade valnötter
1 1/2 dl färska hallon  

  • Rödbetskaka: Sätt ugnen på 175°C. Smörj en rund form med smör, ca 24 cm i diameter och "bröa" den med kokos. 
  • Skala och finriv rödbetorna.
  • Vispa socker, farinsocker, rapsolja och ägg pösigt. Tillsätt de rivna rödbetorna.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner dem i rödbetssmeten.
  • Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Kontrollera med provsticka, kakan ska inte vara kladdig. Låt svalna. 
  • Fyllning: Mosa hallonen med en gaffel. Vispa ihop med färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke. 
  • Skär kakan i två bottnar. Lägg den undre på ett fat och bred över hälften av hallonmoset. Lägg över den andra bottnen och bred på resten av fyllningen. 
  • Topping: Vispa grädden. Bred den runt tårtan. Garnera med valnötter och hallon.

Trevlig helg!!

6 kommentarer:

Systeryster och jag .... sa...

spännande
Trevlig helg

Ljuvligmat.se sa...

Vilken underbar tårta! Verkar spännande.

Ha en skön helg här nere i Skåne. :)

Sara på Vardag.nu sa...

Hm, låter märkligtmenär ju inte så konstigt - som du skriver :) Spännande!

Kim sa...

Men åh. Hoppas man får möjlighet att baka tårta snart!
Hoppas helgen hemma vart fin!

Anonym sa...

Den här måste jag testa! Jag har rödbetor i både kakor och matbröd då och då. Det blir både gott och effektfullt.

Mårtenssons kök sa...

Men hur har vi kunnat missa denna skapelsen på bästa mattidningen? Det låter hur gott som helst, lite pepparkakskryddning över det hela.