Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 16 oktober 2013

Pumpatider

Jag har ett gäng pumpor på mitt köksbord som jag tänkte prova. Har googlat lite recept men de flesta som innehåller butternut eller muscatpumpa. Kanske de vanligaste matpumporna helt enkelt.

Presenterar dem som ett klassiskt klassfoto uppifrån från vänster:
Crown Prince, Bouteille (flaskkurbits), Grön Hokaido.
Nedre raden: Hokaido, Spagetti och Turban.


Spagettipumpa har det pratas en del om i det matbloggsgäng jag träffar ibland här i Göteborg. Så den var först ut att testas.

Halvera pumpan på längden. Ta bort kärnor med en sked. Gnid snittytan med olivolja och lägg nedåt på en bakplåtsklädd plåt. Baka på 175 grader i ca 30 minuter. Den ska kännas mjuk när man sticker i den.

Låt pumpan svalna något och dra sedan köttet med hjälp av en gaffel. Köttet faller lätt isär till Spagettiliknande massa. Blanda med salt, peppar och smör. Ät som tillbehör till kött, fisk eller sallad.

Smakar inte så mycket. Ungefär som Zucchini. Men konsistensen är lite häftig och annorlunda. Kan tänka mig att smaksätta spagettin med citron, vitlök eller färska örter för mer smak. Och för dem som utesluter pasta, ris mm från sin kost är det ett bra tips.


Gafflad Spagettipumpa

Så nu har jag bara fem pumpor kvar att testa. Tar tacksamt emot tips och recept på trevliga pumparecept. Rosta, koka eller bara dekorera? Vad tror ni?

8 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Ska köpa mig en stor pumpa att dekorera och göra en paj på innehållet. Gjorde en förra året med kondenserad mjölk i, har jag för mig. Den var god.

Har också ett recept på en gryta med Butternut som jag är sugen på att testa. Vi får väl se.


Kram kram

Pernilla sa...

du ska ju göra pumpamuffins såklart: http://chibichibimoon.blogg.se/2011/september/fatta-grejen.html

det är gött det! annars har remsan ett utmärkt recept på sötpotatis- och pumpasoppa!

Mårtenssons kök sa...

Spagettipumpa har vi också testat och vi tyckte precis som du. Något annat recept med pumpa än just soppa har vi inte på lager, tyvärr...

Sara på Vardag.nu sa...

De flesta pumopor smakar väl snarlikt men egenskaperna annars är väl olika förstås. Såg ett recept från Saltå Kvarn med gnocchi gjord på hokkaido (tror jag) serverat med salvia och annat fint. Det kan du kika på! :)

Lotta sa...

Jag är tyvärr ingen pumpamänniska så jag kan inte tipsa om något... Men jag tycker de är väldigt vackra att titta på och har dem gärna som stilleben :-)

Lycka till med resten av skatterna!

Kim sa...

Den där spaghettipumpan borde man ju testa, den har ju hyllats på en del håll.. Om inte annat, är den ju lite kul!

Hokadiopumpa rostade jag förra hösten (eller var det förrförra?) och hade i soppa. Riktigt gott!

Anonym sa...

Pumpa rostad i ugnen är gott i sallader och som bas i soppa, jag har lite recept på bloggen. Spagettipumpa var jag dock inte så imponerad av... Kul att följa dina pumpaexperiment tycker jag :)!

Remsan sa...

Gud så spännande att testa olika sorters pumpa! Jag blev sugen på att också köpa hem ett par olika.