I helgen firas Halloween, Alla helgons dag och bara vanlig helg. Kanske läge att bjuda på en saftig och god höstkaka?! Denna tårtan jag gjorde till Olivers 2-årskalas. Direkt när jag fick septembernumret av tidningen Buffé och denna tårtan var på framsidan visste jag att jag ville göra den. Låter kanske märkligt att ha rödbetor i tårtan men det är faktiskt inte konstigare än att ha morötter i. God smak av kanel, muskot och ingefära var det också. Krämen mellan och ovanpå hade en frisk smak av hallon. En tårta som bara blir bättre av att göras ett par dagar i förväg.
Rödbetstårta med hallon och valnötter
smör till formen
1 dl kokos
300 g färska rödbetor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl farinsocker
1 dl rapsolja
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen muskot
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
Fyllning
350 g tinade, frysta hallon
300 g färskost (av philadelphiatyp)
3/4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Topping
2 dl vispgrädde
1 dl grovhackade valnötter
1 1/2 dl färska hallon
- Rödbetskaka: Sätt ugnen på 175°C. Smörj en rund form med smör, ca 24 cm i diameter och "bröa" den med kokos.
- Skala och finriv rödbetorna.
- Vispa socker, farinsocker, rapsolja och ägg pösigt. Tillsätt de rivna rödbetorna.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner dem i rödbetssmeten.
- Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Kontrollera med provsticka, kakan ska inte vara kladdig. Låt svalna.
- Fyllning: Mosa hallonen med en gaffel. Vispa ihop med färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
- Skär kakan i två bottnar. Lägg den undre på ett fat och bred över hälften av hallonmoset. Lägg över den andra bottnen och bred på resten av fyllningen.
- Topping: Vispa grädden. Bred den runt tårtan. Garnera med valnötter och hallon.
Trevlig helg!!
6 kommentarer:
spännande
Trevlig helg
Vilken underbar tårta! Verkar spännande.
Ha en skön helg här nere i Skåne. :)
Hm, låter märkligtmenär ju inte så konstigt - som du skriver :) Spännande!
Men åh. Hoppas man får möjlighet att baka tårta snart!
Hoppas helgen hemma vart fin!
Den här måste jag testa! Jag har rödbetor i både kakor och matbröd då och då. Det blir både gott och effektfullt.
Men hur har vi kunnat missa denna skapelsen på bästa mattidningen? Det låter hur gott som helst, lite pepparkakskryddning över det hela.
Skicka en kommentar