Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 1 maj 2013

Vegetarisk lasagne med spenat, keso och tomatsås

Valborg har passerat och det har varit en lugn sådan. Inget direkt firande för vår del. Jag jobbade som vanligt i går (halvdagar är inget vi kär med på vårt jobb) och på kvällen gick vi till Härlanda tjärn där det var lite firande. Två ungdomsband (ja, jag kände mig lite gammal) spelade på en liten scen. Högt och väldigt "skränigt". Det var kallt och blåste men folk verkade inte bry sig. Barnen hoppade i hoppborgen och köade för att köpa korv i bröd. Vissa hade slagit sig ner på en filt i kvällssolen ( i lä) och åt lite medhavd fika. Vi mötte upp en mammakompis med familj som fick barn i helgen!!! och fikade på kaffe och kanelbulle. När de tänt brasan gick vi hem. Lagom firande tyckte jag!

I dag jag har ingen festlig valborgsmeny att bjuda er på men dock en god vegetarisk lasagne som jag gjorde i helgen. Blev saftig och god tyckte alla utom Oliver. Kräsen den lille mannen....

Måste be om ursäkt för mina urkassa bilder. Ska försöka skärpa mig. Är så himla smidigt att ta till mobilkameran men ljuset är kasst. Men i bland får det bli så om det ska bli något inlägg över huvudtaget.


Lasagne i genomskärning


Vegetarisk Lasagne ca 6 portioner
400 g fryst bladspenat
1 stor burk keso
2 msk pesto
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk (400g) krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1 msk torkad oregano
färsk basilika
färsk timjan
salt och peppar
1 pkt fetaost
bechamelsås
lasagneplattor
riven ost
valnötter
  • Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjuk i smör och häll sedan på krossade tomater, lite vatten, buljongtärning, tomatpuré, honung och kryddor. Låt puttra medan du gör resten till lasagnen, gärna minst 30 minuter.
  • Låt spenaten tina något. Fräs i smör i stekpanna tills den mjuknar. Blanda med keso och pesto.
  • Lägg lite tomatsås i botten på en ugnsfast form. Varva plattor med kesoblandningen och tomatsåsen. Smula fetaost på tomatsåslagren. Avsluta med béchamelsås, riven ost. och grovt hackade valnötter.
  • Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Känn med en sticka så att lasagneplattorna är mjuka och lasagnen har fått fin färg.
  • Servera med sallad.

En bit lasagne med sallad

6 kommentarer:

Katarina sa...

Lasagnen låter väldigt god! I Amsterdam firades Drottningens dag färgrikt och med mycket folk överallt :)

Mårtenssons kök sa...

Låter smarrigt med både fetaost och pesto och mättande med keson i. Vi har slarvat lite med det vegetariska på sistone, får bli skärpning på det, så alla tips är väldigt välkomna.

Unknown sa...

Mmm...så gott! :)
Jag ska spara receptet och göra en sådan lasagne med glutenfria plattor! :)
Ha en toppen torsdag!
Kram
//Lana

Kim sa...

Det här är mat helt i min smak! Spenat, valnötter och feta... cheeezus.
Jag åt inte heller något festlig Valborgsmeny, det fick bli en 8 bitars sushi!

Tant Gul sa...

Var lugnt och en kall valborg här också-. Vegetarisk lasagne med keso och spenat är ju sååå gott!!

Remsan sa...

Låter mycket gott! Oliver litar vi inte ett dugg på ;-) Ibland är de mer än oföskämt kräsna de små liven. Idag kokade jag rött ris och trodde det skulle falla dottern i smaken eftersom hon tjatat om rosa ris sedan vi åt veggierice med rödkål i, men icke att det gick hem. Rött ris? Hmpf!