Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 29 april 2013

Chiligryta med bacon och öl

Vi pratar mycket mat på jobbet. Så i fredags när vi började prata helgmat och jag nämnde att jag skulle göra chili så tittade min kollega frågande på mig. Hur skulle jag hinna det om det skulle bli mat innan midnatt? Nä, det var inte tänkt någon långkokt chili utan en smakrik chili med köttfärs. Ändå blev det att den stod på spisen och puttrade i ett par timmar. Ska bara innan vi äter.... Inspirationen till grytan hittade jag hos Lotta som alltid bjuder på härliga recept. Självklart blev det några förändringar...

Och väldigt gott blev det tyckte både jag och sambon. Oliver fick lite innan de starka kryddorna åkte i tillsammans med pasta som han mumsade i sig. Bönorna serverade jag vid sidan om tillsammans med creme fraiche och Naan-bröd. Ja, även två rejäla vita sparrisar hade vi på tallriken. Lite konstig blandning kan tyckas men gott+gott=gottigott-gott!:)


Stor gryta med smaskig chili

 Chiligryta ca 6 portioner
ca 800 g nötfärs
1 paket bacon (140 g)
3 gula lökar, grovt tärnade
1 solovitlök
1 grön paprika, i grova bitar
1 röd paprika, i grova bitar
33 cl mörkt öl, t.ex. Bayerskt
1 köttbuljongtärning
1 burk krossade tomater (400 g)
2-3 msk sambal oelek
1 msk malen spiskummin
1 msk torkad oregano
4 msk tomatpuré
ev 1 burk avrunna kidneybönor (400 g)
Salt och svartpeppar
  • Bryn färsen i omgångar. Lägg över i en stor gryta. 
  • Stek tärnat bacon knaprigt och lägg i grytan. 
  • Fräs hackad lök och vitlök. Lägg i grytan. tillsammans med paprika, öl, buljong, krossade tomater, sambal oelek, spiskummin, oregano och tomatpuré. Låt småputtra en kvart eller en timme. 
  • Smaka av med salt och peppar och tillsätt  v kidneybönor (eller servera dem vid sidan av om någon är "allergisk". Servera med creme fraiche och ett mjukt bröd (Naan, tortilla eller baguette).

Rykande het chili och ett par feta sparrisar


8 kommentarer:

Svetlana Driagina sa...

Mmm...såååå gott! :)
Ha en fin Valborg!
Kram
//Lana

Malin`s Diner sa...

Låter galet gott! Vit sparris har jag inte riktigt fastnat för, men har nog inte ätit någon riktigt bra tillagad. Kan vara det.

Glad Valborg!

Kram kram

Victorias Provkök sa...

Mmm vad gott!!
Ha en fin Valborg
Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

Matarkivet sa...

En portion chili med en rejäl click cf är bara hur gott som helst!

Ha en fin valborg! Kram

Lotta sa...

En het chili passar ju väldigt bra nu med detta aprilväder - fast det kanske är bättre i Götet?

Nu blev jag sugen på chili. Igen. Det är ju så gott. Tack för länkningen!

Hoppas du och familjen får en härlig valborgshelg!

Kram Lotta

Bland bakverk och kastruller sa...

En chili är ju aldrig helt fel. Sparris till chili har jag dock aldrig testat, men det är säkert gott!!
Du får ha en trevlig valborg!!

momaskitchen.se sa...

Så gott det ser ut! Jag gillar mat med köttfärs, det är snabbt, enkelt och man kan variera i det oändliga.

Remsan sa...

Öl i chili ger en sådan mustig och god smak. Och en god chili passar när som om du frågar mig! Efter chiliskolan på bloggeventen är jag ännu mer sugen att testa olika grytor och andra rätter med olika sorters chili.