Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 18 april 2013

Kokt torsk med äggsås

När jag föreslog för Johan att vi skulle äta fisk idag så ville han ha Kokt torsk med äggsås. Ja, inte mig emot. En sån klassiker som är så otroligt god och lättlagad. Äggen kan du ha kokt i förväg så har du mat på ett kick. När jag la ut bilden på rätten på Instagram fick jag kommentaren "Vuxenpoäng" av Malin. Ja, det får jag nog hålla med om.




Kokt torsk med äggsås
600 g torsk, färsk eller fryst
2 ägg
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5 dl vätska (tex hälften vispgrädde och hälften mjölk eller lite vatten för magrare sås)
1 fiskbuljongtärning
1/2 kruka dill
salt och vitpeppar
  
  • Tina fisken om den är fryst och lägg den i portionsbitar i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar.
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Lägg äggen i kallt vatten. Koka upp och koka i ca 8 minuter. Häll av och ställ i kallt vatten. Skala och hacka i äggskäraren på två håll.
  • Smält matfettet i en kastrull. Strö över mjölet och låt fräsa 2 minuter under omrörning. Vispa ner vätska, lite åt gången, och buljongtärning. Koka upp under omrörning. Låt koka ca 5 minuter.
  • Tillaga fisken mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  • Tillsätt ägget och hackad dill i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Servera fisken med ägg- och dillsås och kokt potatis.

Så gott, så mäktigt! Oliver gillade det inte. Han är väldigt petig med maten för tillfället. Hade ju fått syn på de kokta äggen och åt ett sånt i stället (bra att alltid koka lite extra....). Men jag och sambon var nöjda. Ärtorna fick jag ha för mig själv!

I morgon är det fredag. Igen! Ser fram emot en väldigt trevlig helg med nya och gamla bekantskaper. Rapport kommer!


8 kommentarer:

Erika G sa...

Kokt torsk med äggsås är ju så gott, men min mage fixar inte kombon ägg och mjölk så bra. Synd, för det är ju så himla gott ihop. Jag har lärt mig att dillsås också går bra.

Nya bekantskaper är alltid trevligt. Och spännande! Ha en fin fredag!

matmedmera sa...

Vad gott det låter!
Hälsningar/ Gosia

Hovkonditorn sa...

Äggsås har varit en favorit sedan barnsben, så gott! Ha en fin fredag!

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vad gott det ser ut! Kokt tork med äggsås är en rätt jag ofta åt som liten :)

Svetlana Driagina sa...

Gott! Jag måste också göra äggsås nån gång! :)
Ha en toppen fredag!
kram
//Lana

momaskitchen.se sa...

Du, det var länge sedan jag å torsk med äggsås, det är ju en gammal favorit!

Erika Skogly sa...

§Jag borde nog testa det där igen. Den enda gången jag ätit det var när jag låg på sjukhus och de serverade detta till middag. Det var hur osalt som helst och inte alls gott. Men, som sagt, jag får nog ge det en ny chans. Med salt. ;) Ha en fin lördag!

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Ja, visst är det gott! :) Sååå gott.