Som jag nämnt förut så blev det inte så mycket påskmat för oss i helgen. I fredags år vi ju tacos. Till dessert gjorde jag en liiiite påskig tårta. Den var gul i alla fall. Av någon anledning så tycker jag den passar fint på vårkanten och så är det en av mina favorittårtor sedan barndomen. Zuleikatårta kallade vi den, i Sju sorters kakor heter den Kungens tårta. Dekorera med påskägg till påsk eller flagad mandel och servera med en klick grädde.
Gul påsktårta |
Zuleikatårta
Botten:
4 äggvitor
125g sötmandel (jag tog cashewnötter, minst lika gott!)
1,5 dl strösocker
Mal sötmandel/cashewnötter och blanda med strösocker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner nötter och socker. Rita en ring på ett bakplåtspapper och lägg pappret upp-o-ner på en plåt. Bred ut smeten i ringen. Alternativt grädda i en form med löstagbar kant. Ringen ska vara lika stor som formen. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i 20 minuter.
Kräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
75 g smör
Blanda alla ingredienserna till krämen i en kastrull. Koka ihop till en tjock kräm på låg värme. Rör hela tiden. Låt kallna.
Bred krämen på botten och garnera.
7 kommentarer:
En väldigt annorlunda tårta, den ser så platt ut! Men icke desto mindre verkar den väldigt god. Låt pyntet vara kvar vetja. Mina påskliljor blommar fortfarande jättefint så de får vara tills de ger upp helt.
Så klassisk och så god!!! Krämen skulle man kunna äta med sked!!
Låter som en kaka för fredagsfikat :)
http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/03/kladdkaka-med-notkola-till-fredagsfikat.html
Trevlig helg!!
Ser smarrig ut!
Det här kändes väldigt lätt att till och med jag skulle kunna klara av att laga den;-)
Den ser supergod ut också.
När jag var liten brukade jag bläddra i mammas 7 sorters kakor, och den tårtan var min favorit!
Kungens tårta, så gott! :-)
Skicka en kommentar