Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 26 maj 2013

Mors dag avslutades med Lakritsmaränger och mjukglass

Om det är någon som missat det så är det Mors dag idag. Jag har blivit firad av min lilla familj och firat min mamma med telefonsamtal och videosamtal. Dagar som dessa är det segt att bo långt från sin mamma.

Började dagen med sovmorgon, framdukad frukost och present. Vi pratade fram och tillbaka om att åka till havet eller till Liseberg. Då det var fint väder men blåste en del valde vi Liseberg. Det vi inte visste var att det var Kulturskolans dag med 3500 elever som sjöng om spelade under hela dagen. Och självklart var syskon och familjer också där. Så vi var inte ensamma.

Vi strosade mest runt. Stod i kö både för att åka Farfarsbilarna och äta lite mat. Det där med kö.... inget för mig!

Far och son på Liseberg
Farfarsbilarna i nya Kaninlandet

Värt att köa för!


Nöjda killa på väg hem

När man firar Mors dag får man väl bestämma hela dagen? Jag bestämde att Johan skulle laga min punktering på cykeln och att jag sen skulle springa en sväng. Sen åt vi en god pasta och glass.

Glassen vi åt var Arlas Mjukglass. Var tvungen att testa. Jag vispade smeten med vaniljsmak, i två minuter som det stod på paketet. Sen körde jag den i glassmaskinen i ca 40 minuter och serverade den direkt. Det som vi inte åt upp la jag i frysen. Ska bli spännande att se hur den blir när jag tar upp den nästa gång.

Till glassen hade vi Lakritsmaränger och saltlakritssås (Ica). Marängerna hittade jag receptet på hos Mary (Made by Mary). Hon är ju så fantastiskt duktig så hennes maränger blev mycket finare. Sådär perfekt släta och mer färg (färgade med svart geléfärg). Jaja.... Goda blev mina men kanske inte jättemycket lakritssmak. Bara lite kul att göra något av de där äggvitorna som blir över efter en Pasta Carbonara.

 
Lakritsmaränger
3 äggvitor
2 tsk limesaft
1 dl strösocker
2 dl florsocker
1 msk lakritspulver
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa äggvitor och limesaft, på medelhastighet, till ett vitt skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa tills äggvitorna är vita och pösiga, öka hastigheten och fortsätt vispa ytterligare några minuter. 
  • Sikta ner florsockret och lakritspulvret och vänd ner detta i marängsmeten. 
  • Fyll en spritspåse med med marängsmeten. Spritsa ut små minimaränger på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda mitt i ugnen i 4 minuter på 150 grader. Sänk värmen till 100 grader och låt dem stå kvar ytterligare 45 minuter. 
  • Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ytterligare 20-30 minuter (eller över natten).


Mjukglass, lakritsmaräng (hel och smulad) samt lakritssås

6 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Vilken härlig dag ni haft, men vi förstår inte varför ni inte kunnat dela med er av solen... hmr:)
Fint med lakritsmaränger, här åker vitorna mest i vasken (skämshatten på...)

Remsan sa...

Vilken mysig dag ni fick! Det är just det där med allt folk när man tänker göra något. Det är så där kul att åka till Liseberg med barnen när det är knökfullt med folk. De har ju inte ro att köa i 1-2 timmar för att få åka. Inte jag heller för den delen... Liseberg är ju mysig att strosa runt på, även om mina kids inte tycker det är själva nöjet där ;-)
Desserten ser grymt god ut!

Pernilla sa...

hemma hos mig hade både man & barn missat att det var mors dag igår, och då nämnde jag det ändå säkert en gång var tionde minut... konstigt det där.

jag får skämmas tillsammans med mårtenssonarna för jag är också dåligt på att ta till vara på äggvitorna, men lakritsmaränger det låter ju faktiskt väldigt, väldigt gott.

Amy's piece of cake sa...

Vilken mysig mors dag ni haft. Själv firade vi i lördags då min mamma och syskon var på besök. Njuta av sällskapet och äta god mat mmm mer behövs knappt! :)

Alltså den här goda desserten, vill ha NU! Jag såg också lakritsmarängerna inne hos Mary... gott gott för mig som älskar lakrits!

Fröken Dill sa...

Är inte så mycket för söta saker, men lakritsmaränger låter som en fullträff. Sött och salt samtidigt - gotttt!

karin - trattoria sa...

snygga maränger! Jag är helt galet dålig på maräng och macarons och sånt... :/