Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 1 januari 2013

Nyårsfesten

Nytt år nya möjligheter! Inga nyårslöften utan vi kör på som vanligt. Försöka träna mer och äta som förut. Njuta av livet och leva varje dag. Ja, det blir nog ett bra år detta också!:)

Det nya året firade vi med nya och gamla bekantskaper i Alingsås hos Ann-Sofie och Johan. Vi var totalt 18 personer och vi var förrättsansvariga. Jag körde på ett halvsäkert kort då förrätter egentligen inte är min grej. Gjorde liknande pajer som jag gjorde till min lillebrors 30-årsfest för några år sedan. Mini-ostpajer med salladslök på salladsbädd och med stenbitsrom, creme fraiche och rödlök till. Pajerna förberedde jag hemma dagen innan och ljummade till i ugnen före servering.


Pajerna gjorde jag i folieformar som är lite större än mazarinformar. Perfekt storlek för en förrättspaj. Man ska inte bli mätt av förrätten. Bara stilla hungern lite sätta igång smaklökarna.


Mini-ostpajer med salladslök 15-20 st
75 g smör
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl kesella 10%

ca 200 g Allerum XO
3 stänger salladslök

5 ägg
5 dl mjölk
salt och peppar
  • Kör smör tillsammans med rågmjöl och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt kesella och rör ihop till en deg. Förvara i kyl ca 30 minuter.
  • Kavla degen tunt och stansa ut cirklar stora som pajformarna. Tryck fast degen i formarna. 
  • Riv osten och strimla salladslöken fint. Fördela i formarna.
  • Vispa ihop ägg och mjöl. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i formarna. Grädda pajerna på 225 grader i ca 20 minuter. Pajerna ska ha fin färg.


Servera pajerna ljumna på en bädd av ruccolasallad. Lägg en teskedsstor klick vardera av stenbitsrom, creme fraiche och rödlök på tallriken. Ringla över en vinägrette på dill, olivolja, citronsaft, salt och peppar. Pynta med en skiva citron och krasse. Servera! Till pajerna serverade jag ett Österrikiskt vin, Loimer Lenz Riesling, som passade fint till och dessutom är ett väldigt gott vin.


Nyårsförrätt 2012

Värdinnan Ann-Sofie (stående) och värden Johan till höger

Fint dukat med stjärnor på bordet

Johan och Oliver (Obs! Slips och fluga)
Oliver var med en kort stund innan vi nattade honom. Han tyckte inte alls det var en kul fest;).
Värdparet stod för varmrätten som var Hjortkött (skjutet av värdinnan), Jordärtsskocksgratäng och murkelsås. Till det en tomatsalsa smaksatt med bland annat honung och rosmarin. Så gott!!

Varmrätt
Maria och Peo hade gjort en Chokladmoussetårta på kladdkaksbotten med hallonsås till dessert. Oj, vilken avslutning på en grym måltid. Dessertvinet de serverade till var grymt gott. Det var ett starkvin från Italien som heter Vecchioflorio Marsala Superiore (visst var det det, Maria?!).

Ljuvlig avslutning på måltiden

Regnet öste ner hela dagen och vi kunde inte gå ut vid tolvslaget utan fick titta på raketer från uterummet. Vi fick även titta på en brasa som klarade sig i regnet en stund i alla fall. Fint och stämningsfullt. Tanken var att vi även skulle grillat korv över den...


Nyårsbrasa

Jag och min älskling

I dag har jag inte varit lika pigg. Varken van vid att va uppe sent eller att dricka en buffé av olika drycker. Efter croissantfrukost åkte vi till Johans föräldrar för att lämna Oliver. Han ska vara där till fredag så att vi ska få lite gjort i lägenheten. Känns tomt och konstigt att lämna bort honom så lång tid men skönt att få lite gjort ostört. Ingen pizza på stora pizzadagen. Den åt vi i söndags. I kväll har vi ätit lite småplock och tittat på en film. Nu är det läggdags så vi är pigga till tapetseringen i morgon!:)

15 kommentarer:

Katarina sa...

God fortsättning!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Oj så många ni var på nyår:) Inte helt lätt att få ihop en meny där man inte behöver slava i köket i timtal! Era rätter ser jättegoda ut och speciellt förrätten!
God fortsättning på det nya året! Kram

Lotta sa...

Vilken härlig nyårsmiddag!

Lycka till med hantverkeriet :-)

Frostrosor sa...

Slurp! Din förrätt ser ju kanongod ut! Jag är väldigt svag för ostpajer!
Och all mat, för övrigt, supersmarrigt!

Mårtenssons kök sa...

Här har du några som snor din paj på direkten, vi är ju lite tossiga i förrätter och småplock, skulle nog kunna leva på det:)

Hoppas tapetseringen går bra och att ni inte har klistrat in er helt:)

God fortsättning,
kram

Malin`s Diner sa...

Verkar haft en riktigt härlig kväll och maten går inte av för hackor den heller.

Lycka till med tapetserandet!

Kram kram

Pernilla sa...

jag är inte heller bra på förrätter, det kanske får bli årets utmaning, att ta sig an förrätterna.. jag roffar ju alltid åt mig efterrätten när chansen bjuds. både att göra och att äta ;)

men minipajer är ju aldrig fel!

hoppas det går bra med tapetserandet.

Charlotta sa...

Håller med Mårtenssons ovan - vilken drömförrätt för en förrättsgalning som mig. Ska prova! Låter som att ni hade en väldigt fin nyårsafton, regnet till trots. Kram!

Remsan sa...

Vilken meny ni komponerade ihop tillsammans. Jag är svag för alla rätter. Det är mest godis som jag inte äter så mycket, men när det gäller mat finns det nästan ingen hejd.
Lycka till med pysslandet av längenheten!

Millan sa...

Vilken nyårsafton ni hade! Alltid lika kul att se vad andra har ätit :)

Systeryster och jag .... sa...

Å vad gott det ser ut

God fortsättning på det nya året

Amy's piece of cake sa...

Vilket härligt nyårsfirande och så många ni var. Vi var inte så många men det kändes ändå som vi var hur många som helst... åtminstone gällande ljudnivån ;)

Minipaj ska jag komma ihåg som förrätt framöver.

Stiliga ni är!

Hoppas du inte är alltför slutkörd, har ju sett hur ni stått i gällande lägenheten :) God fortsättning, kram!

Bland bakverk och kastruller sa...

Vilken härlig nyår ni haft!! Bra med förrätter som kan förberedas.'
Och den där chokladkakan ser ju farligt god ut!!!

Katarina sa...

Vilken god middag! Vad fint med minipajer, det ska jag prova. Gott nytt år!

tina sa...

Wow, vad gott allt låter! Illa att ramla över sånt här söndag klockan halv elva, man vill ju bara ställa sig och laga trerätters! :-D