Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 28 februari 2012

Kiwimarmelad

Har ni sett hur billigt det är med kiwi just nu?! Jag älskar kiwi och är helt överlycklig! På min ICA har de kostat 1 krona styck nu i några veckor. Äter minst en kiwi om dagen. En på frukostgröten och i bland en till eftermiddagsmellis i smoothie eller på yoghurt. Nyttigt är det ju också. Full av c-vitaminer.


Så idén föddes att göra marmelad på kiwi. Min Rabarbermarmelad med ingefära börjar ta slut så dags för nytt kok. Går inte åt några stora mängder av marmelad så brukar endast göra en liten sats, typ en burk.



Kiwimarmelad
4 st kiwi
saft och skal av en citron
1 dl syltsocker
  • Dela kiwin på mitten och gröp ur halvorna med sked.
  • Tvätta citronen noga och riv skalet, gärna med ett zestjärn, och pressa ur saften. Blanda med kiwi och syltsocker i en kastrull. 
  • Koka upp och låt koka i ca 10 minuter på svag värme. Vispa sönder de större bitarna med en ballongvisp. 
  • Häll på varma burkar. Låt svalna och förvara kallt.
Kiwi och citronzest
Färdig marmelad

14 kommentarer:

Eleonore- Kokboksutmaningen! sa...

Så spännande med kiwimarmelad, det är ju så gott med färsk kiwi då kan ju inte bli annat än gott med marmeladen också :D

Anonym sa...

ser så gott ut, det blir riktigt mumsfillibaba kram från ett molnigt Åhus

Lottzys matblogg sa...

Den ser ju väldigt trevlig ut. Hur god blev den på en skala?

//Lottzy

Kim sa...

Brukar inte köpa kiwi, även om jag tycker om det. Undrar varför? Trevlig ny kombo med kiwi och citron!

Frostrosor sa...

Tack för tipset! Har sett recept på kiwimarmelad florera lite här och där, än har jag inte testat. Tänker att jag kanske kan göra en marmelad någon kväll om det inte gapar tomt i fruktskålen!

Lisa sa...

Åh vad spännande, blev den god?

Mårtenssons kök sa...

Ja, det bästa är att inte göra så mycket marmelad så man kan få nya goda sorter ofta:)
Men kiwi, nej det går inte i vårt kök, då blir det andnöd hos frugan...:(

Tess sa...

Åh spännande! Älskar kiwi! :)

Matarkivet sa...

Verkligen trevligt med så låga priser! Och marmeladen ser jättegod ut!

Amy's piece of cake sa...

Åhhh yummie säger jag! Detta ska jag testa var så säker :)

Katinkas Kitchen sa...

Vilken bra idé att göra kiwimarmelad - vacker, god och ganska nyttig! Man borde väl ställa sig och göra någon mumsig apelsin- eller citrusmarmelad också:)
Med vänliga matglada hälsningar

Jenny sa...

Det där ser spännande ut, kiwi är ju så gott men har aldrig provat marmelad :).

Katarina sa...

Åh, så gott det låter! Kiwi är ju gott!

Unknown sa...

Att jag köper mer frukt än vad som jag gör av med, är inte särskilt ovanligt... Den är ju så förförande vacker å samtidigt luktar det ju sååå gott <3
Precis sprungit på en liten present affär i lilla sömniga Dingle, som - tyvärr den med - fått slå igen. Bl.a. så har de mängder med " gammeldags " glasburkar med lock, så i år kommer jag uppvakta grannar å vänner med bl.a. denna marmelad...
GISSA OM JAG KOMMER ATT BLI POPULÄR!! ;)
Tack för receptet ( å en tidig julhälsning )