Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 2 februari 2012

Helt vanlig lasagne

Gjorde en "vanlig" lasagne i veckan. Med vanlig menar jag helt vanlig: inga konstiga kryddningar eller blandningar. Brukar bli sådär poppis när jag försöker skoja till det. Tex senast jag gjorde lasagne hade jag trattkantareller och rödbetor i. Jag tyckte den var väldigt god men Johan tyckte sådär. Nu har vi ätit denna lasagnen två kvällar och Johan skulle gärna äta den en kväll till. Så jag antar att den gick hem. Och jag får nog hålla med, ofta är det vanliga traditionella godast.

Men Lasagne är ju en sån rätt som man sällan har recept på. Gör en god köttfärssås, en god ostsås och varva det med lasagneplatter och sen grädda så är du hemma. Servera med en god sallad. Denna gången blev det ungefär såhär:

Lasagne
600 g blandfärs
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2 morötter
400 g krossade tomater
ca 3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
oregano, basilika, chilipulver
salt och peppar

smör
vetemjöl
mjölk
riven ost
salt och peppar

Lasagneplattor
riven ost
  • Bryn färsen. 
  • Mixa lök, vitlök och morot (alternativt hacka fint, mer smak om du mixar).
  • Tillsätt lök och morotshack till färsen och låt fräsa ihop en minut. Tillsätt kryddor och fräs ytterligare en minut.
  • Tillsätt krossade tomater, vatten och buljontärning. Koka på svag värme i en kvart. Smaka av med salt och peppar.
  • Gör ostsåsen. Smält smör och blanda med vetemjöl. Späd med mjölk lite åt gången. Vispa hela tiden så det inte bränner vid. Späd till lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar. Blanda i riven ost och rör tills det smält. 
  • Börja med ostsås i botten. Varva sedan köttfärs, lasagneplattor och ostsås. Avsluta med ostsås och ett lager med riven ost. Grädda på 225 grader i ca 25 minuter. Osten ska ha fin färg.

Servera med en trevlig sallad
Ännu en härlig dag. Solen skiner och termometern visar på 7 minusgrader. Började dagen med en frukost med min syster. Mycket mysigt. Livskvalité!! Såg att det är lite skidor på TV under dagen. Det tycker jag är roligt och spännande att titta på. Ska ge mig ut på en promenad i det fina vädret också. Och stryka gardiner. Jul/vintergardinerna ska ner och nya upp. Ja, ska nog få denna dagen att gå också!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Så enkelt och sååå gott! Varför krångla till det? :-D

Anonym sa...

vad roligt att ni systrar träffas. jag ska oxå ta ner mina julgardiner men ska först sy nya. tyget har jag skrivit efter verkligen strålande sol i dag Gittan

Jennys Matblogg sa...

Lasagne är alltid gott ! :)

Lotta - Två små kök sa...

Vad flitig du har varit i köket! Lasagne är en klassiker, men ändå olika från kök till kök. Jag gör det gärna då och då. Perfekt till matlåda också :-)

Matarkivet sa...

Ja, ibland behöver man inte konstra till det, även om man som kock har roligast då. ;-)

Pernilla sa...

jag letar konstant efter det perfekta lasagnereceptet, men jag hittar det aldrig. tycker alltid att den blir för torr eller att det smakar för mycket tomatsås eller att det smakar ingenting... tycker aldrig den blir sådär krämig och god som på restaurang :(

Tess sa...

Åh vad smaskigt! Enkelt är gott, oftast! :-)

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

lasagne var länge sen! Undra varför? Det är ju fantastiskt gott! Jag gillar din form du gjort lasagnen i, härlig färg:)

Millas Hälsoblogg sa...

Laagne är en av mina favorit rätter

Remsan sa...

En vanlig hederlig lasagne behöver inte krånglas till. Det är himmelskt gott i alla fall!
Jag får sån ångest när folk byter gardiner utifrån säsong. Min hänger tills de antingen är helt solblekta eller dammiga... Nästan iaf.

Fröken Dill sa...

Tänk,lasagne, vanlig eller ovanlig är en sån där rätt man alltid är sugen på!

Kim sa...

Jag gissar att vi är många som "lider" av samma problem: att har svårt att inte lägga till, ta bort, ändra och ändra om i recept. Men som du säger, ibland är den vanliga den bästa!