Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 12 februari 2012

Citronmarängpaj

I går kväll var vi på middag med Johans familj hos Johans bror. Trevligt och god mat! Johans bror kockade i köket och resultatet blev väldigt gott. Lamm, potatisgratäng med västerbottenost, rödvinssås och en auberginebakelse som var riktigt trevlig. Aubergineskivor som var förstekta och sen varvade med schalottenlök, tomat och getost och sen gratinerade i ugnen. Kul alternativ till vanlig sallad.
Lamm, potatisgratäng, rödvinssås och auberginegratäng
Jag hade gjort en kaka. Även om choklad är gott kan man ju inte äta kladdkakor jämt även om det är väldigt gott. Har en liten mapp med massa recept jag rivit ut från tidningar som jag ofta bläddrar i när jag ska laga något speciellt. Hittade ett recept från Elle mat och vin (4/11) på en Citronpaj. Krämen gjorde man på lite annorlunda sätt (se receptet) och blev riktigt god. När pajen var klar insåg jag att det var skamligt många äggvitor kvar. Gör så ont att bara slänga ut dem. Så jag bestämde mig för att bygga vidare på kakan med ett marängtäcke till en Citronmarängpaj som jag länge tänkt att jag skulle göra. Sagt och gjort!

Citronmarängpaj
Pajdeg
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
1 nypa salt

Fyllning
3,5 dl strösocker
3 msk maizena
3 msk vetemjöl
1 nypa salt
3,5 dl hett vatten
3 äggulor
2 msk smör
1 tsk rivet citronskal
3/4 dl saft av citron

Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker

Rivet citronskal
  • Pajdegen: Blanda i hop smör och äggulor. Rör sedan ner de torra ingredienserna och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda skalet i 25-30 minuter på 175 grader tills det fått en fin färg.
  • Fyllning: Blanda maizena, vetemjöl, salt och socker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt hett vatten lite åt gången under vispning.
  • Koka på svag värme under ständig omrörning i ca 8 minuter. 
  • Vispa äggulorna lätt i en bunke. Tillsätt 1 dl av den heta blandningen. Vispa ihop och rör sedan tillbaka i kastrullen. 
  • Koka upp igen och låt koka i ca 4 minuter. 
  • Tillsätt smör, citronskal och sist citronsaften under ständig omrörning. Häll krämen i det avsvalnade skalet. Låt kakan stelna i kylen. 
  • Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner socker. Bred marängen på citronkrämen. Grädda ca 5 minuter på 250 grader grill. Håll koll så att inte marängen bränns.

Pajen blev väldigt god men nästan omöjlig att skära snygga bitar av. Blev en kakhög på tallrikarna. Kan vara formen jag använde som inte släpper botten som det ska. Söt maräng och syrlig citronkräm. Gott! Kollade på Melodifestivalen och höll med tidningarna att det var ett tunt startfält. Men gillade skrällen. Tror det blir en dansvänlig final i Globen!

I dag har vi varit på två visningar. Är så trött på att gå på visningar. Kan ingen lägga ett kuvert i vår brevlåda med en lösning på boende till rimligt pris och bra läge. Börjar krypa i hela kroppen nu när vår och sommar närmar sig. Fick iallafall en härlig promenad i det helt underbara vädret till en av visningarna. Ett par plusgrader och sol. Hoppas det blir liknande väder i veckan så lite isfläckar försvinner på mina promenadstråk.

8 kommentarer:

Remsan sa...

Citronmarängpaj är underbart gott. Men så är jag ju en citrustok också. Men jag gillar desserter som är sötsura.
Auberginebakelserna ni fick till lägger jag på minnen!
Det är så blandade känslor att gå på visningar. Det vi ville ha hade vi oftast inte råd med, men då hade jag redan inspirerats och börjat renovera och möblera i fantasin... Idag bor vi inte alls i ett hus vi från början trodde, men vi har gjort det till vårt och jag älskar det.

Erika Skogly sa...

Jag ÄLSKAR citronmarängpaj! Så gott!

karin sa...

sv: jajamän vi ses imorgon! för en gångs skull krockar det inte med jobbet :)

Mårtenssons kök sa...

Vilken härlig utbyggnad det blev på den pajen, tycker den ser hur god som helst ut. Och bakeleserna verkar väldigt intressanta.

Känner igen det där boendeproblemet, och om någon har sådana lösningar som ni efterlyser så tar vi gärna också emot sådan post i brevlådan. Lägenhetsköerna är tramsiga och priserna på köpelgh och hus ännu tramsigare..

Anonym sa...

vilken lyx när det gäller maten. det dyker säkert upp något boende till er oxå priserna är på väg ner tror jag. Kram Gittan

Eleonore- Kokboksutmaningen! sa...

Så fin den blev, det är ju så gott med citronmarängpaj :D
Du skulle inte vilja vara med i min intervjuserie [bak]tanke där jag intervjuar andra bak- och matbloggare? :) Hör gärna av dig snarast så kan jag skicka frågorna på mail isf! Vore så kul att få ha med dig!

Amy's piece of cake sa...

Citronmarängpaj mums så gott och fin den blev... de där auberginebakelserna får du lägga upp recpet på!

Matarkivet sa...

Citronmarängpaj är ju galet gott, skandal att jag aldrig gjort en... Och din blev verkligen superfin!