Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 24 februari 2012

Chokladkaka med polkagrisar

Tillbaka i götet igen efter en snabbvisit i skåneland i veckan. Har varit härliga dagar då jag bara umgåtts med min familj. Är grymt att vara föräldraledig och kunna göra sådana saker. Vanligtvis är man så styrd till helgerna och då är det så mycket man ska göra och tiden går alltid så fort.

Bonusen dessa dagar var ju att en liten sessa föddes och i dag har hennes namn offentliggjorts: Estelle Silvia Ewa Mary. Otippade men fina namn.

Lagat en hel del mat. För i skåneland går man sällan hungrig. Bland annat gjorde jag denna smarriga kakan. Jag utgick från Jennys recept men gjorde vissa förändringar. Det fanns en stor burk med polkagrisar som det behövdes lättas på (sorry lillebror). Här kommer mitt recept på denna mycket goda kaka.

Mintchokladkaka med Polkagrisar
200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad
100 g krossade polkagrisar
smör och ströbröd

Glasyr:
 100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk smör
100 g krossade polkagrisar
  • Ställ ugnen på 175 grader.
  • Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget.  
  • Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. 
  • Smält choklad i ett vattenbad. 
  • Rör ner chokladen, krossade polkagrisar de torra ingredienserna i smörsmeten. 
  • Smörj och bröa en springform. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 40 – 45 minuter. Grädda inte för länge. Den ska vara lite kladdig! Låt svalna.
  • Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad och blanda med grädde och smör. Rör till en jämn och blank kräm. Strö över krossade polkagrisar. Ställ svalt till servering.
Servera kakan med en klick grädde
Fredag idag och solen skiner. I förmiddags var vi på BVC och fick information om hur man ska ta hand om sitt barn om det råkar ut för en olycka. En virrig tillställning men trevligt att träffa andra mammor. Efteråt tog jag en liten promenad. Då hade solen försvunnit. Skulle köpa en bukett blommor som var från min fina mamma. Men blomsteraffären jag gått till hade för många trappsteg att dra vagnen uppför. Så struntade i blommorna. Sen gick vi till ICA för att handla till fredagsmyset. Insåg att jag glömt ICA-kortet hemma. Innebar att jag inte kunde köpa Ben & Jerry-glassen med den fina rabatten man skulle få. Suck! När jag kom hem tittade solen fram. Och då såg jag hur dammigt det var i lilla lyan. Så fram med dammsugaren och moppen. Usch, känner mig inte alls på strålande fredagshumör längre. Nä, nu längtar jag efter min fina sambo så vi kan fira helg. En helt oplanerad helg. Det är Passion för Mat-mässan men får se om jag tittar dit. Melodifestival blir det i alla fall imorgon.

Jag och Oliver önskar en trevlig helg

4 kommentarer:

Bland bakverk och kastruller sa...

Vad det låter gott med polkagrisar i chokladkakan!Ben&Jerrys är så himla gott synd att dom är så dyra. Trevlig helg!

Lätta och Goda recept sa...

Ibland blir det bara fel :-(
Jag hoppas du får en trevlig fredagskväll.

Kakan får det att vattnas i munnen.
Gott Gott!

Remsan sa...

Även i år krockar er matmässa med vår mellotripp till Malmö. Skulle velat gå för jag har hört att den är mkt bättre än den matmässa som brukar vara i Stockholm. Men men...
Vilket härligt kort på dig och din prins. Ni ser fredagsglada ut i alla fall :-)
Kladdkaka med polkagrisar måste bara vara gott. Har faktiskt inte testat.
Ha en härlig helg. Jag ska vinka till dig i publiken ;-)

Nina sa...

Å, fy så gott det ser ut! Önskar att jag hade en sån kaka i kylen nu. Eller kanske inte, för jag hade nog smällt i mig hela på en gång. Hm, jag tänker att jag hade kunnat ha en liten bit i kylen då, som en kompromiss liksom!