Förra veckan när jag var hemma hos mina föräldrar damp Hemmets Journal (9/12) ner i brevlådan. Den hann knappt landa på köksbordet innan jag bestämde mig för att testa denna vardagsrätt till lunch. Perfekt lunchrätt i min smak. Lagom tung. Servera som den är eller med kokt potatis som vi hade. Skulle även kunna tänka mig att variera denna gratäng med lite mer smakrik ost nästa gång. Gorgonzola eller liknande.
Broccoligratäng men skink- och ostsås 4port
500g färsk broccoli
1 purjolök
400 g rökt skinka eller kassler i tärningar
5 dl mjölk
4 msk vetemjöl
2 dl riven lagrad ost
salt och peppar
- Dela broccolin i lagom stora buketter. Skala stammen och skär den i bitar. Koka upp broccolin i saltat vatten ett par minuter. Skiva purjolöken grovt och låt koka med en sista minut. Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag.
- Smält lite smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och vispa ut. Späd med mjölken, lite åt gången och koka upp under omrörning ett par minuter. Tillsätt skinka och ost. Smaka av med salt och peppar. Rör tills osten har smält.
- Lägg grönsakerna i botten på en gratängform. Häll över såsen. Gratinera på 225 grader i ca 10 minuter.
- Servera med kokt potatis.
10 kommentarer:
Sådandär mat är så tacksam, knappt någon disk och Lo älskar det =)
Åh, det låter ju mumma för en broccoliälskare. Tror jag nog får testas allt!
Alla ingredienser i denna är supergoda. Tack för tips :-)
Får instämma med de andra. Låter mycket gott.
Ja, fy vilket väder det blev. Vi fikade i solen på fm och nu snöar det. Huah!
Mmmm, broccoligratäng! Kanske man ska svänga ihop nån dag :)
Och tonfiskbiffarna tycker jag du ska göra! Dom är så goda och enkla att göra, helt klart en av mina favoriträtter :)
Fortsatt fin vecka på dig!
Ser gott ut!!
Helt i min smak! Har en broccoli- och kasslerperiod just nu så det här låter ju verkligen som nåt för mig :)
Vilken smaskig gratäng! Jag älskar gratäng då det sköter sig så himla bra själv i ugnen:) Trevlig tisdagkväll
Hederlig rejäl vardagsmat, I lajk!
Broccoli är en stor favorit! Så kul att se att du gör som jag och tar till vara de godgoda stammarna - barnen kallar dem för broccolikarameller:)
Med vänliga matglada hälsningar
Skicka en kommentar