I fredags gjorde jag lax med karibiska smaker till fredagsmysmiddag. Alltså var inte laxen fiskad i Karibien som vissa verkade tro på facebook:). Spännande smaker! Hittade receptet på
Elle mat & vin. Jag höftade som vanligt. Tycker ofta det är lite "meckigt" att måtta kryddor. Bättre att ösa på. Mer av vissa och mindre av andra. Därför blev inte min kryddblandning så torr som den nog skulle blivit. I stället för att gnida in kryddblandningen blev det mer som en marinad som jag lät laxen ligga i ca 1 timme. Kryddpepparn gav verkligen en god smak. Påminner lite om
Jerk i smaken.
Karibisk Lax
800 g hel laxsida med skinn
2 tsk kryddpepparkorn
1/2 röd färsk chili (urkärnad och finhackad)
1/2 färsk ingefära (finriven)
2 tsk paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
2 tsk muscovadosocker
2 tsk flingsalt
saften från 1 lime
2–3 msk mörk rom
- Lägg
laxen i en oljad ugnsform med skinnsidan neråt.
- Stöt
kryddpeppar i en mortel och blanda med chili, ingefära, paprikapulver,
cayennepeppar, socker, salt och limesaft. Gnid in laxsidan med
kryddblandningen. Droppa försiktigt över spriten.
- Stek laxen hel i
mitten av ugnen på 175° i 15–20 minuter.
|
Ugnsbakad lax med goda smaker |
Till laxen gjorde jag en enkel
yoghurtdressing på grekisk yoghurt, honung, riven vitlöksklyfta, salt och peppar. Blandade
bulgur med hackad inlagd paprika. Och lite
sallad till.
|
En fullastad talrik med mat |
I glaset hade jag
Erdinger alkoholfri öl. Såg först idag att Erdinger är stor sponsor av skidskytten på TV. God var det i alla fall. Visst kan man ta sig en öl eller ett glas vin när man ammar men för mig funkar det lika bra med alkoholfri.
|
God alkoholfri öl |
9 kommentarer:
Den är riktigt god, även skink/ost/broccolipajen som jag har bloggen är oerhört god, fyllningen är verkligen gudomlig!
http://linneaamandawikman.blogg.se/2012/january/paj.html
Lycka till!
Sist vi var på systemet så såg vi också ölen, så kul att det poppar upp allt mer i det alkoholfria utbudet!
Vilket spännande recept!
Dricker du fortfarande alkoholfritt nu när du ammar eller?
Hm, angående koka vin så hävdar ju min man (fysikern) att det skall gå att koka bort alkoholen rätt snabbt...men jag har alltså inte testat ännu. Skinkan var däremot himmelskt så lär frysa in fler gånger!
Laxen verkar så god med lime, muscovadosocker och andra kryddor. Rolig touch till laxen!
Det ser supersmarrigt ut!
ja det ser så gott ut utom bulger som nog är för den yngre generationen. Nu blir det väl snart smakportioner för sonen? han växer ju bra när du ammar honom. Skönt att kunna billigt o bekvämt, på ett sätt, men inte på ett annat sätt, då man blir väldigt bunden. Kram på dig
mmmm ja det finns ju mycket gott alkoholfritt nu :)
Det var nog denna laxen vi grillade i somras och serverade mangosås till. Vad kul att den dök upp hos dig nu, för jag funderar på att bjuda på den på lördag. Vi tyckte den blev mycket god minns jag.
Jag ska göra den här nu! Mums! :-)
Skicka en kommentar