Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 13 mars 2011

Experimentmiddag

Våra planer för denna helgen var sedan länge att bara ta det lugnt. Vi var ute på varsitt håll i fredags och skönt att hålla resten av helgen obokad. Blev en tur på stan med fika på vårt nya favvo-fik Ahlströms Konditori och jakt på ett nytt nyckelskåp.

Till middag blev det experiment. Fick en pastamaskin i julklapp som jag ännu inte använt. Men i går kände jag att jag hade tid. Använde mig av min matbloggskollega Charlotta på Matrepublikens recept som jag litade fullt på. Blev verkligen jättebra!

4 portioner
4 dl durumvetemjöl
1 ägg
1 stor nypa salt
ca 1 dl vatten

Häll upp mjölet och salt i en skål (eller på bakbord). Knäck i ägget och rör ut det i mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget, tills det blir en fast men mjuk deg som knådas till den är slät. Låt degen vila i en bunke övertäckt med en handduk i en halvtimme.

Dela degen i mindre bitar och kör den genom pastamaskinen. Vik den mellan varje gång och minska tjockleken för varje gång. Avsluta med att köra i "strimlaren".

Jag bad om assistans från Johan men han tog över hela showen. Tyckte att det var jätteroligt att göra pasta och ville helst göra en meter långa tagliatelle. Men då det var jag som fick mjöla dem så att de inte klibbade ihop så satte jag stopp för det:)

Johan vevar på och sjunger Ciao Ciao Italia...

Pastan kokade jag i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Koktid varierar beroende på hur tjock man väljer att göra pastan. Ska vara lite al dente.

Snåla inte med mjölet. Det försvinner när du kokar.

Experiment nummer två var såsen som vi skulle ha till pasta. Johan fick Paolo Robertos kokbok Mina Fastrars Mat för ett tag sedan och även om vi älskar Italiensk mat har vi knappt använt den. Men nu hittade vi ett recept som vi vågade testa. Innehöll Salsicca som jag aldrig lagat något med. Letade i butik efter en tillagad korv men visade sig att det skulle vara typ rå. Såsen var busenkel att slänga ihop.

250 g salsiccia
4 st tomater
0.5 st finhackad gul lök
1 st finhackad schalottenlök
1 st finhackad vitlöksklyfta
5 st strimlade basilikablad
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
olivolja
  • Dra skinnet av korven och skär den i små bitar. Skär dem i små bitar.
  • Värm upp oljan i en gryta. Bryn korv och all lök. Tillsätt tomater och basilika och låt såsen sjuda under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Servera med nykokt pasta och färskriven parmesan.
Ja, det blev några timmar i köket men det är ju så roligt när man känner att man har tid. Var roligt att få sällskap och resultatet blev över förväntan. Desserten var också ett experiment men det tar vi i ett annat inlägg. Melodifestivalen vill jag inte ens kommentera. Erik Saade?! Måste man inte vara 18 år för att ringa och rösta!?
***

10 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad häftigt att göra helt egen pasta och sedan tillaga den med en riktigt god korv! Låter inte alls dumt. Jag skulle också vilja ha en pastamaskin för hemmagjord pasta verkar så sjukt gott :-)

Remsan sa...

Oj, vad ni är duktiga! Så mysigt dessutom att stå och pyssla ihop.
Det finns ju tanter som jag som ringer och röstar :-) Näe, det gjorde jag inte. Men jag tror det går bättre för Eric i Europa än för våra tidigare bidrag vi skickat.

Fridas kök sa...

Kul att göra egen pasta!
Jag hejade verkligen inte på Saade, får ju hoppas att han tar sig ute i Europa. Det verkade ju så, med de internationella jurygruppernas poäng i alla fall. Jag hejade på The Moniker. :-)

Mårtenssons kök sa...

Härligt med teamwork, låter ju som det gick kanon. Och såsen - såsen... den måste vi bara ta och prova! Undrar just om vi kan springa ifatt rå korv i stan?

MÅ Gott sa...

Läckert att göra sin egen pasta!

Saade tillhör inte mina favoriter, men å andra sidan hade nog ingen favorit alls i år. Vi la dock en röst på honom då det absolut var barnens favorit så det är kanske alla småbarnsföräldrar som är skyldiga?! =)

Slickepotten sa...

Oj vad gott det är med hemgjord pasta! Var för länge sedan jag åt det.
Såsen lät otroligt mumsig, måste testas :)

charlotta sa...

HURRA! visst är pastareceptet grymt? och det är riktigt roligt att göra egen pasta tycker jag.

Anonym sa...

Bara att gora slag i saken och kopa pastamaskin nu nar bade du och charlotta frestar sa! Salsiccasasen later ocksa underbar!

Christer sa...

Ser ju bara fantastiskt gott ut, vill också ha en pastamaskin :) och en glassmaskin, får vara snäll så tomten kommer i år.

sandra sa...

gud vad gott det ser ut, vad duktiga ni är :D