Till middag blev det experiment. Fick en pastamaskin i julklapp som jag ännu inte använt. Men i går kände jag att jag hade tid. Använde mig av min matbloggskollega Charlotta på Matrepublikens recept som jag litade fullt på. Blev verkligen jättebra!
4 portioner
4 dl durumvetemjöl
1 ägg
1 stor nypa salt
ca 1 dl vatten
Häll upp mjölet och salt i en skål (eller på bakbord). Knäck i ägget och rör ut det i mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget, tills det blir en fast men mjuk deg som knådas till den är slät. Låt degen vila i en bunke övertäckt med en handduk i en halvtimme.
Dela degen i mindre bitar och kör den genom pastamaskinen. Vik den mellan varje gång och minska tjockleken för varje gång. Avsluta med att köra i "strimlaren".
Jag bad om assistans från Johan men han tog över hela showen. Tyckte att det var jätteroligt att göra pasta och ville helst göra en meter långa tagliatelle. Men då det var jag som fick mjöla dem så att de inte klibbade ihop så satte jag stopp för det:)
Pastan kokade jag i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Koktid varierar beroende på hur tjock man väljer att göra pastan. Ska vara lite al dente.
Snåla inte med mjölet. Det försvinner när du kokar.
250 g salsicciaExperiment nummer två var såsen som vi skulle ha till pasta. Johan fick Paolo Robertos kokbok Mina Fastrars Mat för ett tag sedan och även om vi älskar Italiensk mat har vi knappt använt den. Men nu hittade vi ett recept som vi vågade testa. Innehöll Salsicca som jag aldrig lagat något med. Letade i butik efter en tillagad korv men visade sig att det skulle vara typ rå. Såsen var busenkel att slänga ihop.
4 st tomater
0.5 st finhackad gul lök
1 st finhackad schalottenlök
1 st finhackad vitlöksklyfta
5 st strimlade basilikablad
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
olivolja
- Dra skinnet av korven och skär den i små bitar. Skär dem i små bitar.
- Värm upp oljan i en gryta. Bryn korv och all lök. Tillsätt tomater och basilika och låt såsen sjuda under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera med nykokt pasta och färskriven parmesan.
***
10 kommentarer:
Oj vad häftigt att göra helt egen pasta och sedan tillaga den med en riktigt god korv! Låter inte alls dumt. Jag skulle också vilja ha en pastamaskin för hemmagjord pasta verkar så sjukt gott :-)
Oj, vad ni är duktiga! Så mysigt dessutom att stå och pyssla ihop.
Det finns ju tanter som jag som ringer och röstar :-) Näe, det gjorde jag inte. Men jag tror det går bättre för Eric i Europa än för våra tidigare bidrag vi skickat.
Kul att göra egen pasta!
Jag hejade verkligen inte på Saade, får ju hoppas att han tar sig ute i Europa. Det verkade ju så, med de internationella jurygruppernas poäng i alla fall. Jag hejade på The Moniker. :-)
Härligt med teamwork, låter ju som det gick kanon. Och såsen - såsen... den måste vi bara ta och prova! Undrar just om vi kan springa ifatt rå korv i stan?
Läckert att göra sin egen pasta!
Saade tillhör inte mina favoriter, men å andra sidan hade nog ingen favorit alls i år. Vi la dock en röst på honom då det absolut var barnens favorit så det är kanske alla småbarnsföräldrar som är skyldiga?! =)
Oj vad gott det är med hemgjord pasta! Var för länge sedan jag åt det.
Såsen lät otroligt mumsig, måste testas :)
HURRA! visst är pastareceptet grymt? och det är riktigt roligt att göra egen pasta tycker jag.
Bara att gora slag i saken och kopa pastamaskin nu nar bade du och charlotta frestar sa! Salsiccasasen later ocksa underbar!
Ser ju bara fantastiskt gott ut, vill också ha en pastamaskin :) och en glassmaskin, får vara snäll så tomten kommer i år.
gud vad gott det ser ut, vad duktiga ni är :D
Skicka en kommentar