Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 10 maj 2010

Hipp hipp hurra, på min födelsedag!

Jepp! Så är det! Idag fyller jag 32 år. Ingen åldersnojja här inte.

Firade ju lite redan igår med mina föräldrar och syster med familj. Lite mini-buffé (bilder och recept senare).

I dag har jag ju jobbat som vanligt fast mobilen har plingat till lite mer än vanligt. Hemma sprang jag en sväng. Då kändes det för första gången att jag var ett år äldre....

Slängde ihop en Skaldjurspaj med räkor och kräftstjärtar. I äggstanningen hade jag creme fraiche, grädde, ägg, hackad spenat, vitlök, salt och peppar. Halverade körsbärstomater och riven ost på toppen. Blev smaskens!

Och självklart blev det lite tårta också. Gjorde två tårtor igår. Charlottas (Bagels och Blåbär) Marängtårta med Lemon Curd. Ska aldrig köpa färdiga bottnar! När jag skulle montera tårtan upptäckte jag att de var trasiga...:( Blandade vispad grädde med lemon curd som jag hade i båda lagren. Ovanpå hade jag jordgubbar. Den blev supergod och tog slut!

Däremot blev det en bit över av Kladdkakan med Daimgrädde som vi kunde få en bit av idag. Om möjligt ännu godare idag. Och då gjorde jag botten i lördags och la på grädden igår. Här kommer receptet:
200 g smör
200g mörk choklad
4 st ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
Daimgrädde:
2,5 dl vispgrädde
1,5 msk kakao
1,5 msk florsocker
2 st dubbel daim
Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen och smält försiktigt. Låt svalna.
Vispa upp ägg och socker försiktigt med en ballongvisp och tillsätt chokladsmeten
Blanda mjöl och salt. Rör ner i smeten och rör till en jämn massa.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Låt kakan svalna och förvara i kylen, gärna över natten.
Vispa grädden, inte allt för hård, tillsammans med kakao och florsocker. Krossa daimen grovt och blanda ner 3/4 i grädden. Bred grädden på kakan och dekorera med resten av den krossade daimen.

Och ja!! Ja fick många fina presenter. Det blir ett helt annat inlägg...

10 kommentarer:

Fru Matglad sa...

STORT grattis på födelsedagen! Ser verkligen gottit ut alltihopa!...Spännande att se vad du fick för presenter!!!
Kram

charlotta sa...

WIIHOO! GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!

och jag vet, färdiga marängbottnar är för jävla jobbiga - men om man transporterar dem med största försiktighet (dvs inte ens tänker på att cykla hem med dem utan endast fraktar dem i stöttålig bil och samtidigt inte kör över en endaste sten eller bula) finns det en chans att de är hela när man kommer hem. kanske.

grattis igen!

kram C

Malin sa...

Jättegrattis i efterskott!! Vilka härliga tårtor, båda ser jättegoda ut!

vanilla sky sa...

Grattis i efterskott! Ska verkligen prova den där kakan, *mums*!

Anonym sa...

Grattis o ha en bra dag!

Alexandra sa...

Grattis en dag försent!!
Jag är också en -78
En otroligt fräsh årgång.

Hoppas du hade en fin dag!

/ Alexandra

Madde (Johans kusin) sa...

Grattis så mycket!! (i efterskott, men ändå :)) Låter som du hade en toppendag.

Vi ses säkert framöver :) //Madde

Mårtenssons kök sa...

GRATTIS!!!!!! Spännande att få läsa om dina födeledagspresenter, kanske något till din matlagning och bakning?

Morgonsol sa...

Grattis på födelsedagen!! Och hur du hann med att laga och äta all den maten PLUS springa en runda är beyond me :-)

Ida -www.lippstick.se sa...

Stort Grattis!
Vilken underbar festmåltid!
Det ser oerhört gott ut!
/ Kram Ida