Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 29 maj 2010

Fina Fisken

Det har varit en tuff vecka på jobbet. Mycket att göra nu. Jobbigt att känna sig otillräcklig ibland. Underbart när en lång fredag är slut och få cykla hem. Trött men fredagslycklig!!

Innan jag stängde ner datorn surfade jag runt snabbt och försökte hitta inspiration till fredagsmiddag. Fisk var ett önskemål. Sökte på "Torsk" på Allt om Mats hemsida och hittade detta underbara recept. Lite tidskrävande men såååå gott!! Efter en stressig vecka är det rogivande och terapi för mig att stå en stund i köket. En snabb tur till Systembolaget och ICA för att införskaffa det som behövdes. Kostade på mig färsk toskrygg från fiskboden. Värd varenda krona!

Torskfilé med Tomatrisotto

400 g torskrygg
nymald svartpeppar

Risotto
250g cocktailtomater
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dlavorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice (jag använde passerade tomater)
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
25g smör
2 dl riven parmesanost

Basilikabuljong
ca en halv kruka basilikablad
1 vitlöksklyfta
25g smör
1,5 dl kycklingbuiljong av fong

Börja med buljongen. Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixen och mixa tillsammans med het buljong. Ställ åt sidan.

Risotton: Snitta och skolla körsbärstomater i hett vatten i ca 5 sekunder. Skölj med kallt vatten och dra av skalet och halvera eventuellt tomaterna. Ställ åt sidan.

Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull. Fräs ris och lök under omrörning i ca 1 minut. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt somatjuice/passerade tomater, rör om och sänk värmen.

Blanda vatten och kycklingfond i en tillbringare. Sjud risotton på medelvärme, rör om då och då och späd med ca 1 dl åt gången tills all buljongen kokat in. Tar ca 20 minuter. Blanda i riven parmesan, smör och körsbärstomaterna.

Skär torsken i bitar och lägg i en smord form. Krydda med nymalen svartpeppar. Stek dem i ugn på 150 grader i ca 20 minuter eller tills torksen känns klar.

Servera Risotto med torsken och häll ljummen basilikabuljong runt om.

Sååå himla gott!! Torsken föll fint isär i bitar, underbart krämig risotto med tomatsmak och en smakrik basilikabuljong runtom. Till det drack vi ett vitt vin från Sydafrika: Van Loveren Chardonnay.

6 kommentarer:

Daniella - BakeCake sa...

Vad roligt att du är med och tävlar! Vinnarna publiceras på fredag kväll, lycka till! Kram Daniella - BakeCake

egoinasmamma.nu sa...

Det ser jättegott ut också!

Daniel sa...

Oj måste testa!!

Mårtenssons kök sa...

Risotto är ju bara så gott, vi testade en variant av Nigellas recept i söndags och den var oxå supergod. Din uppläggning är ju lika tjusig som på en fin restaurang, så gott det ser ut!

vanilla sky sa...

Ser supersmaskigt ut!

charlotta sa...

tuff vecka, i hear you sister! oh well, nu är det ny vecka och nya tag som gäller (och vädret är ju helt grymt!)

skåne hälsade till dig, förresten!