Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 23 januari 2014

Kikärtsbiffar med curry

"Vad sa du att det var i biffarna nu då?", sa Johan när vi satte oss vid matbordet.
"Kikärtor", sa jag.
"Alltså inget kött?", sa Johan
"Näää.....", sa jag.
Johan tittade lite skeptiskt och tog en tugga. Tuggade och sa: "Det var inte så dumt"!

Han är rolig. Han tror att vegetarisk mat är lite farlig och att man bara blir dålig i magen av bönor och linser. Därför äter vi det ganska sällan. Men när jag väl har gjort tex vegetariska biffar eller linssoppa så har det uppskattats.

Fick lite inspiration från gårdagens avsnitt av Sveriges Mästerkock att göra kikärtsbiffar då de gjorde falafel. Sorterade en gammal receptpärm för ett tag sedan och hittade detta recept. Biffarna serverade jag med Tzatziki och sallad. Kokade även lite ris med det var väldigt onödigt och överflödigt. Längtar redan till morgondagens lunchlåda :).


Kikärtsbiffar  8 st/4 port
2 burkar kikärtor
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
3 msk grädde
2 msk curry
1 msk stark paprikakrydda
salt och peppar
  • Häll av och skölj kikärtorna.
  • Hacka lök och vitlök fint.
  • Mixa kikärtorna. Tillsätt lök, vitlök, grädde och kryddor och mixa ihop till en fast smet.
  • Forma 8 st biffar. Stek på medelvärme i olja i en stekpanna.

Tzatziki
  • Riv en gurka grovt. Krama ur så mycket vätska som möjligt och lägg i en sil. Salta.
  • Tryck ut ännu mer vätska och blanda med ca 4 dl matyoghurt, 2 rivna vitlöksklyftor, salt och peppar.
  • Låt gärna stå och gotta till sig en stund i kylen före servering. 

I morgon är det fredag igen. Äntligen! Har en kaka i ugnen som jag ska bjuda mina kollegor på. Inga större planer för helgen mer än vila, förhoppningsvis en löptur, nån trevlig utflykt och treårskalas. Swoooch, så var det måndag igen....

8 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Men det är nog så det är, många är lite skeptiska på grund av det där med magen och vad som ska hända där.. Men gott är det med vegetarisk mat, och så lätt att variera smakerna.
Vi missade helt att det var mästerkocken igår, så vi ställer in oss på att se reprisen istället. Försöker undvika allt vad spoilers heter:)

Ha en finfin helg,
kramar

Fröken Dill sa...

Riktigt bra vegetariska tips kan man inte få för många av. Stort tack!
Trevlig fredag önskar fröken Dill

Kim sa...

Men då återstår bara frågan "Blev ni verkligen mätta?!" Har hört att man inte blir det om man inte får i sig något gjort av djur... :)
Kikärtsbiffar låter väldigt gott, och skönt om man inte behöver rulla till bollar.
Trevlig helg!

Tant Gul sa...

Kikärtsbiffar är supergott! Tack och lov gillar mannen vegetarisk mat också även om hans första tanke när han ska laga mat är, kött eller fisk. Men sonen däremot får jag inte i vegetarisk mat. Hoppas det ändrar sig snart.

Sara på Vardag.nu sa...

Jag har lyckan att ha en sambo som är lika öppen för vegetarisk mat som jag. Han äter allt! :) Kikärtsbiffar är gott, hela din tallrik där ser god ut! Trevlig helg på dig!

Malin sa...

aha det här kan jag nog tilloch med få min 3 åring att äta lät supergott!
:) Malin

Remsan sa...

Här åt vi falafel idag, fast färdig. Jag gjorde bara tillbehören. Svårt att få vegetariska biffar/bollar att hålla ihop tycker jag. Men ofta blir det väldigt gott.
Ha en skön helg vad ni nu hittar på.

Amy's piece of cake sa...

Här älskas det alla sorters vegis biffar och kikärter är inget undantag. Mina brukar jag ha i garam masala men det är ju nästan lite som curry... gott blir det. Bra att Johan smakar och tycker det är gott! :)