Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 31 juli 2013

Dillkött på Kyckling

I helgen köpte jag ett stort knippe dill. Vi använde en bråkdel till Torsk med brynt smör och kokta rödbetor i lördags. Sen funderade jag på vad jag skulle göra med resten av dillen... tills Moma la ut en bild på på Instagram på Dillkött med Kyckling. Dillkött görs ju normalt sett på kalvkött och är ju fantastiskt gott. Äter det gärna men aldrig lagat själv.

Att göra dillkött på kyckling kändes som en trevlig variant och kyckling finns nästan alltid i min frys. Resten av ingredienserna var inga konstigheter och fanns också hemma. En perfekt rätt för lite svalare dagar.

Dillkött på kyckling med kokt färskpotatis

Dillkött på kyckling ca 4 port

Buljong
1,5 liter vatten
3 lagerblad
6 hela vitpepparkorn
2 tsk salt
ca 1 kg kycklingfilé (eller ännu hellre lårfilé)

Dillsås
3-4 morötter
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 3 msk ättiksprit (12%)
2 tsk socker
1 tsk salt
2 dl grovhackad dill
nymalen vitpeppar


Buljongkokt kycklingfilé och kokta morötter

  • Buljongen: Koka upp vatten, lagerblad, pepparkorn och salt i en stor kastrull.
  • Putsa kycklingen och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg kycklingen i kastrullen. Sjud 10–15 minuter, tills kycklingen är färdig. Sila av och spara buljongen. 
  • Dillsås: Skala och skär morötterna i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten.
  • Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt sedan buljongen lite i taget under vispning, till en lagom tjock sås. Det går åt ca 5 dl. Tillsätt grädden och låt koka 3–5 minuter. Rör då och då.
  • Tillsätt ättika, socker och kycklingen samt de kokta morötterna. Koka upp och låt kycklingen bli varm. Ta från värmen och rör ner dillen. Krydda med salt och peppar. 
  • Smaka av och tillsätt ev mer ättika och socker. Servera gärna med kokt potatis.


En fantastiskt god vardagsrätt som jag kommer göra fler gånger. Lättlagad klassisk husmanskost. Skulle kunna tänka mig att skippa potatisen och bara äta kokta morötter. Äter ni dillkött? Lagar ni ofta husmanskost?

8 kommentarer:

Min Lilla Kokvrå sa...

I våras bloggade jag om hur man enkelt kan få till långkok som dillkött och kalops till vardags på en kvart, men det här receptet är ju snäppet bättre när man inte behöver förbereda och det ändå bara tar en kvart att laga.

http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/04/dillkott-pa-en-kvart-med-wismars.html

När det gäller husmanskost funderar jag lite på vad som egentligen går under det namnet nu för tiden. Är det mat som är lagad från grunden med bra råvaror, kontra snabbmaten, eller är det traditionella svenska maträtter man åt förr. Rårakor med fläsk och lingon brukar vi äta ibland och det måste ju klassas som rejäl husmanskost.

Ha det gott!

Moma sa...

Tänk att jag inte gillade dillkött förut, tills jag helt plötsligt drabbades av dillkött-cravings och rasslade hem och gjorde dillkött, det är ju så himla gott!

Pernilla sa...

åh, jag älskar dillkött! men jag har aldrig vågat mig på det själv eftersom min mamma gör världens godaste så det känns som att det är bättre att bli bjuden på det i sågmyra :)

gjorde också en variant med kyckling en gång men den blev inte alls bra, tror att det här receptet är bättre, mitt var som nån allt i ett gryta med bara buljong, blev mest blask. ska testa detta istället!

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Kul att så många gjort dillkött dessa dagar, det är ju inte så ofta man gör det liksom. :)

Spännande med kyckling. :)

Kram till dig

Lotta sa...

Åh, jag kan känna dofterna av dillen och smakerna... Så gott! Suveränt att använda kyckling. Läggs till den långa listan på mat att laga :-)

Trevlig helg!

Charlotta Ljungblad sa...

Jag gillar husmanskost med en twist - som vegetariska kåldolmar till exempel. Bäst ever. Hoppas vi ses snart! Kram!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Det här väcker gamla barndomsminnen:) Dillkött åt vi ofta men jag har aldrig testat på kyckling. Det låter och ser jättegott ut!

Mårtenssons kök sa...

Dillkött är ju ljuvligt gott och känns av någon anledning som en perfekt husmansrätt när det är sommar. På kyckling går det ju dessutom lite fortare att kocka till.