Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 5 juli 2013

Mazarintårta med lemoncurd och jordgubbar

Mitt i allt datorkaos och semesterlunk inser jag att jag missat presentera vår midsommartårta. Det var mamma som stod för bakningen men vi kom gemensamt fram att det var tårtan på tidningen Buffe's framsida som vi skulle testa. I tidningen hade de blåbär men självklart bytte vi ut dessa mot jordgubbar till midsommar. Vi la ihop tårtan samma dag som vi åt den men insåg när vi slukade resterna på söndagen att den var saftigare och godare.

Riktigt god tårta som jag säkerligen gör igen men kanske med andra bär. Fräscht att blanda vispgrädden med kvarg, den syrliga lemon curden och solmogna jordgubbar.


Mazarintårta med lemoncurd och jordgubbar
300 g mandelmjöl (300 g motsvarar ca 7 dl)
3 dl vetemj
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
2 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg6
finrivet skal av 1 citron
1 msk färskpressad citronjuice
smör till formen
mjöl till formen

Fyllning
4 dl vispgrädde
2 1/2 dl kvarg (10 %)
4 msk florsocker
3/4 l färska jordgubbar
1 burk lemon curd (à 320 g)

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar). Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Vispa samman smör, socker och vaniljsocker riktigt luftigt med elvisp.
  • Vispa ner ett ägg i taget. Rör ner citronskal och citronjuice.
  • Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten med en slickepott.
  • Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 
  • minuter. Låt svalna helt.
  • Fyllning: Vispa grädden fluffig. Blanda ner kvarg och florsocker.˜
  • Ansa och skiva jordgubbarna.
  • Dela tårtbottnen i en över- och underdel. Bred på lemoncurden, lägg på jordgubbarna och 1/4 av gräddröran. Lägg på överdelen.
  • Garnering: Fördela resten av gräddröran över och runt tårtan. Garnera med jordgubbar eller andra bär.

Lägg till bildtext




5 kommentarer:

Marja sa...

Vilken tjusig tårta! jag älskar mazarinsmaken, speciellt med bär!

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Ge mig. Geeee miiiiig!!

Mårtenssons kök sa...

Mazarintårta är ju supergott bara det, men med alla extragrejs som här måste den j bli superdupergod!!!

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Den ser ljuvlig ut! Har också tänkt baka den faktiskt, nu när min pojkvän fyller år. :)

Ha en fin kväll!

Bland bakverk och kastruller sa...

En rikig sommar tårta det där!!! Låter fräscht med kvarv i grädden!!
Kram