Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 23 maj 2013

Vad ska vi göra med alla rabarber?

Tyvärr är inte jag en av dem som råkar ha en trädgård där Rabarber växer som ogräs. Eller kanske lika bra. För då hade det blivit rabarberpaj varje dag.

I måndags var det Gårdsfest på Olivers Förskola (man får tydligen inte säga dagis har jag förstått (men det gör jag ändå)). Alla skulle ta med sig något till fikabuffén. Nivån var olika på det bakade eller köpta till buffén. Jag bidrog med en Rabarbersmulpaj som kanske inte såg så mycket ut för världen. Lite roligt var det att Johan hörde en dam kommentera att den var så god och en annan dam (ett barns mormor) sa det samma när hon såg min form med små rester i min famn när vi gick hem. Hon frågade om det var smör i. Självklart!! sa jag. Någon bild blev det varken på buffén eller pajen men tror att de flesta kan föreställa sig hur denna smulpaj såg ut.

Rabarbersmulpaj
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125g kallt smör

500 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
4 msk strösocker
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skär rabarberna i bitar och blanda med socker, potatismjöl och kanel. Lägg i botten på en smord pajform.
  • Blanda havregryn, vetemjöl och strösocker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg.
  • Fördela degen över rabarbern och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  • Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Jag har sett den senaste veckan att det söks mycket på recept med rabarber. Därför tänkte jag ge er några länkar till  några av mina rabarberrecept.


















Vad tror ni? Blir det några Rabarber i helgen? Jag tror jag ska baka något till mig själv på Mors dag på söndag!

12 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Åh, om jag hade en hel trädgård med rabarber! Den hade gått åt, älskar't! Ikväll har jag gjort glasstårta med rabarber från föräldrarnas trädgård. Rabarberkyllingen är ju också väldigt god och poppis. Rabarbermarmeladen ska jag kika vidare på, låter urgott!

Unknown sa...

Satt precis och funderade på var jag ska hitta på med alla rabarberna jag har i landet. De börjar bli riktigt stora nu... så imorgon måste de avverkas :-)
Kram Gourmetmorsan

Trollmamma sa...

Här växer rabarberna som ogräs. O snart går de i blom, så jag måste ut o skära bort alla blommor i helgen. Nåt ska det väl bli lagat med rabarber oxo, men exakt vad är inte bestämt. Ditt recept på raberberkyckling såg mycket frestande ut! Rabarbergröt kommer det bli imorrnbitti iallafall.

Mårtenssons kök sa...

Inga rabarber i egen plantering här heller och tur är säkert det:) Men det finns så fina på torget och Håkans arbetskompis delar så gärna med sej till oss.
I helgen kommer det garanterat att bli rabarber, vi hittade ett recept i en av de gamla mattidningarna vi köpte, som vi ska prova.

Och säg du dagis om du vill det. Även om jag (A) här jobbar på förskola så tycker jag man kan få säga vad man vill, herrejisses det har verkligen gått inflation i den diskussionen. som om det blev bättre eller sämre barnomsorg (oups, så får man visst inte heller lov att säga lägre...) beroende på vad man kallar det för? Trams, det finna betydligt värre saker i världen som vi kan lägga energin på!

Kramar från oss båda

Erika sa...

Mina rabarber börjar anta groteska former. Jag gillar inte paj, så jag gör nog gärna din marmelad med ingefära istället. ja, familjen kan väl få en paj då, men jag hoppar gärna den. Marmeladreceptet sparar jag genast - tack!
Kram!

Remsan sa...

Jag har rabarber, men de växer sannerligen inte som ogräs :-( Därför har jag nu köpt ytterligare 1 planta. Jag vill också frossa i rabarber tills jag blir alldeles trött på dem. Finns så mycket gott att göra med dem!

Min Lilla Kokvrå sa...

Många fina rabarberrecept :) men någon rabarberkompott ser jag inte till ;)

http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/05/av-arets-forsta-rabarberskord-blev-det.html

Rabarberkyckling låter spännande, den ska jag prova nån dag.

Trevlig helg!

Unknown sa...

Gott med rabarber! Har tyvärr inte i min trädgård...så det blir att köpa lite till helgen och göra rabarber- och jordgubbspaj! :)
Ha en fin fredag!
Kram
//Lana

Lollo sa...

Jag har inte glömt din rabarberjordgubbslimesyltmarmelad jag fick äran att få en burk av förra året. Kriminellt god!! Sök på den , ni som är sugna... mums! Har tyvärr inga rabarber på vår plätt, men hela ICA är ju full.

Tipsar också om att skära rabarber i små tunna tunna stavar (vi pratar 3 mm tjocka och 4-5cm långa ungefär), strö över socker och låt stå i rumstemperatur halva dagen och gotta till sig. Blanda med hallon (jordgubbar borde också funka) och servera till kardemummaglass eller vit chokladmousse m lite kardemummasmak. En favorit. Nam nam.

Malin`s Diner sa...

Älskar rabarber! Har bakat och ska baka ännu mer. Men inte i helgen, då har jag andra planer till bjudfikan i butiken...

Kram kram

TeachMom sa...

Tack för sjukt många tips! Jag googlade hit på rabarberkakan - som just nu befinner sig i ugnen. Kommer att både länka & återvända. :-)

Pysselpinglan sa...

Rabarberkräm kan man ju också gör det gjorde jag idag, supergott och så enkelt!