Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 19 maj 2013

Rårissallad med rostbiff

Hockey-VM i sommarvärmen. Jag tycker att det känns avigt. Men lite spännande blir det när Sverige går till final. Ett öga på TV:n och ett öga på datorn ska jag försöka få till ett inlägg.

Vilken dag det var i går! Högsommarvärme, Göteborgsvarvet, Hockey och Schlager. Jag och en kompis drog med våra små grabbar till stan för att spana löpare. Eller Johan i alla fall. Vi hängde i Trädgårdsföreningen och åt en glass. Plötsligt kom det en störtskur och vi fick skyla under filt och träd. Vi lyckades se Johan springa den sega sträckan uppför avenyn. Han gjorde det med bravur och sitt bästa lopp någonsin trots värme, blåst och regn.

Hockeyn "missade" jag men Schlagern såg jag från början till slut. Vilken seg tillställning men får nog säga att Rätt låt vann! Synd att inte Sverige och Robin fick fler poäng bara. Vi såg den hos syrran som bjöd på grillpremiär på deras nya uteplats. Nästan synd att gå in och titta på TV en kväll som i går. Det är inte många sådana ljumma sommarkvällar på ett år.

I dag har vi haft Johans föräldrar på besök. När det är varmt är man varken sugen på att laga eller äta varm mat. Så jag bestämde mig för att bjuda på en kall/ljummen sallad. Gjort den förut och grundreceptet kommer från "En god Sommar" som jag ofta bläddrar i under sommarhalvåret. Många härliga recept!

Råris, grönsaker och rostbiff blandas med en god dressing och serveras kall eller ljummen. Perfekt för lata sommardagar, strandpicknick eller på buffé.



Rårissallad med rostbiff ca 6 portioner
4-6 portioner råris
ca 200 g rostbiff
3 salladslökar eller 10 cm purjolök
150 g fetaost
ca 200 g körsbärstomater
1 huvud romansallad
10 st rädisor
1,5 dl rostade solrosfrön
svarta oliver

Dressing:
ca 1 dl olivolja
2 tsk vinäger
1,5 msk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar
  • Koka råriset.
  • Rör ihop ingredienserna till dressingen.
  • Strimla rostbiffen, smula fetaosten, kvarta rädisorna, strimla purjo/salladslök, skär salladen grovt och halvera tomaterna. Blanda allt i en skål med solrosfrön och dressing. Blanda ner nykokt ris för ljummen sallad eller kallt ris om du vill servera salladen kall.
  • Dekorera med svarta oliver och servera.


5 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Jag håller med du! Jättekonstigt med Ishockey nu, galet!

Vad god salladen ser ut. Blir riktigt hungrig så här klockan halv elva på kvällen...

Kram kram

Unknown sa...

Salladen låter mycket gott! Smaskens! :)
Ha en toppen dag!
kram
//Lana

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Fräscht och somrigt! Verkar jättegott. :) Kram på dig.

Remsan sa...

Det blev ju dessutom en helt galen final! Vilken vinst!
Synd däremot att det gick dåligt för Sverige/Robin i ESC, men det var en hel del bra låtar och den som vann var jättebra.
Jag har blivit galet sugen på matiga sallader och denna låter mycket god. Kan var lurigt ibland att hitta fin rostbiff. Än har jag inte gjort egen. Kanske dags helt enkelt.

Lotta sa...

Den kokboken har jag med! På landet förstås :-) Finns massor av gott där men den här salladen har jag inte provat ännu. Så bra att du har kvalitetstestat så kan jag köra också. Tror speciellt Mannen skulle gilla det skarpt!

Det finns visst motsvarande kokbok "En god höst" också har jag sett. Den verkar lika bra så det är mitt kokbokstips till dig!

Ha en fin onsdag!