Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 13 april 2013

Koreansk kyckling med mandusås

Förra helgen när vi var hos Hanna tipsade hon om denna Koreanska kycklingrätt. Tyckte det lät väldigt gott och testade i veckan. Edvin hade gillat rätten och speciellt grönsakerna. Det gjorde inte min son. Han gillade inte något av det. Johan tyckte det var lite tama smaker då jag var lite försiktig med chilin. Jag gillar de sötsyrliga smakerna men kan hålla med sambon om att det var lite torrt. Men känns inte så asiatiskt eller koreanskt med en yoghurtsås till. Johan tog lite sweet chili-sås till och jag tog mer grönsaker än ris.

Visst låter det som en festlig rätt? Jag tyckte att det var en festligare vardagsrätt (om man kan säga så) som var väldigt lättlagad. Skulle kunna tänka mig att byta ut riset mot äggnudlar och blanda dem med grönsakerna.


Koreansk kyckling med mandusås
4 port ris eller annat gryn
1 1/2 dl japansk soja
1 dl strösocker
2 msk ättiksprit
1/2 krm chilipulver
1 msk olja
1 msk sesamfrö
900 g kycklinglår
1/2 gurka
salt
2 morötter
1 burk böngroddar (à 280 g)
2 msk fryst gräslök eller anna lök
  • Sätt ugnen på 225˚C.
  • Koka ris eller annat gryn enligt förpackningens anvisning.
  • Blanda soja, socker, ättika, chilipulver, olja och sesamfrön till en mandusås.
  • Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Stek kycklingen mitt i ugnen 20-25 minuter. Vänd då och då och pensla hela tiden med hälften av mandusåsen.
  • Skala och skiva gurkan i tunna skivor, salta lätt. Skala och skiva morötterna tunt med en potatisskalare. Skölj böngroddarna och låt dem rinna av.
  • Blanda grönsakerna med gräslök/lök och resten av mandusåsen och låt marinera en stund.
  • Servera kycklingen med grönsakerna och ris.
Fyra nyanser av brunt... goda nyanser!

9 kommentarer:

Unknown sa...

Den här kycklingen låter spännande! Såsen är jättegod! Smart att pensla den på kycklingen medan den lagas!
Ha en fin helg!
Kram
//Lana

Amy's piece of cake sa...

Sötsyrligt är gott. Jag har nuförtiden lärt mig att gilla det men förr när jag var yngre tyckte jag inte om smaken alls.

Japp, koreanskt är ju lite inne nu i och med att Jennie vann Sveriges mästerkock också. Ska bli mycket trevligt att ses snart, kram! :)

Pernilla sa...

MEN! precis det här skulle ju jag blogga om idag, vi åt också det i veckan, jättegott! vi hade också sweet chili till, det blev lite torrt utan...

Mårtenssons kök sa...

Tänkte precis lika som Amy, ska bli kul att se om det Koreanska köket blir ännu mer poppis nu med Jennies vinst. Sötsyrligt gillas, men det får gärna smaka mycket, här är en som säkert hade drattat på med "lite" chili till:)

Lotta sa...

Koreanskt är jag inte alls hemma på. Det låter ju som goda grejer i detta men alltid bra att man kan skruva till och göra om som man vill.

Kan faktiskt inte säga vad som är typiskt koreanskt. Men som sagt, kanske Jennie sätter maten mer på kartan med sin kokbok.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Jag har nog aldrig lagat något koreansk men det här låter spännande:)

Anonym sa...

Ser så galet gott ut : ) krampå dig attans att man inte kan komma i helgen. Kals härhemma både lö och söndag! kram Sofia

Malin`s Diner sa...

Men så gott det låter! Koreanskt tror jag aldrig att jag ätit faktiskt.

Nu ses vi snart!

Kram kram

Fröken Dill sa...

Spännande! Jag gick en kurs i koreansk matlagning för några år sedan och godare mat får man leta efter.

Lördagshälsningar från fröken Dill