Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 8 januari 2013

Makaronilåda

I kväll har vi ätit fisk enligt veckomatsedeln men blev inte riktigt den rätt jag hade tänkt från början. Det smög sig in lite andra ingredienser. Återkommer med det.

Julen medförde tre nya kokböcker. Redan i mellandagarna invigde jag den ena, Mannerströms Husmanskonst. Ja, egentligen var det Johan som fick den men jag var först att sätta tänderna i den. Har gjort många olika sorters pastagratänger men aldrig en riktig Makaronpudding som blir sådär perfekt krämig och god. I stället för sidfläsk passade jag på att göra slut på lite julskinka.



Makaronilåda 4 portioner
4 dl makaroner
2 dl vatten
6 dl mjölk
1 tsk strösocker
malen muskotnöt
400 g rökt sidfläsk, bacon eller julskinka
1 gul lök
1 knippe (ca 100 g) salladslök
smör till stekning
3 dl riven lagrad grevé eller herrgårdsost (eller annan god ost)

Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt och peppar

Krämiga makaroner
Julskinka och lök
  • Koka upp vatten och mjölk i en rymlig kastrull. Koka makaronerna enligt koktid på paketet. Rör om då och då och håll koll så att det inte kokar över.
  • Dra av från spisen. Krydda med salt, peppar, strösocker och muskotnöt. Låt stå och svalna. Den överblivna vätskan sugs upp av de kokta makaronerna.
  • Tärna fläsket. Skala och tärna löken. Finstrimla salladslöken. Fräs fläsket ett par minuter och tillsätt lök och salladslök och fräs ihop ytterligare någon minut. Om du använder julskinka behöver inte det steka så hårt. 
  • Blanda makaroner med lök och kött och lägg i en smord ugnsfast form. Blanda med 3/4 av osten. Strö resten ovanpå.
  • Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll i formen. Rör runt lite så den beblandas ordentligt. 
  • Grädda på 200 grader i ca 45 minuter. Puddingen ska ha en fin färg. 



Till Makaronipuddingen gjorde jag en råkostsallad. Ungefär som en coleslaw utan majonnäs. Körde vitkål och morot i matberedaren så det blev finrivet. Blandade med äppelcidervinäger, olivolja, salt, peppar och hel kummin. Otroligt gott!

7 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Lite som amerikanarnas mac and cheese förmodar jag? Har sett något liknande inne hos Lotta... men jag kan vara helt ute och segla. Har aldrig testat det men en veg variant hade inte varit helt fel :)

Lotta sa...

Mannerströms makaronilåda är den bästa. Gör den flera gånger om året :-)

Tack för påminnelsen om att införskaffa nämnda kokbok. Den måste finnas i mitt kök.

Ha en skön onsdagskväll - så här halvvägs in i första arbetsveckan!

Mårtenssons kök sa...

Vi har helt övergivit idén om att vi skulle klara av att inte köpa fler kokböcker. Istället har vi tömt ut bokhyllan på alla andra böcker och har på så vis fått plats till fler kokböcker:) Mycket bättre.

Makaronilåda är gottigt men av någon märklig anledning lätt att glömma bort, iaf i vårt kök. Sist vi gjorde det så blev det med indiska kryddor.
Mannerströms borde vi ju verkligen testa så den hamnar direkt på nästa veckas meny! Tack för tipset.

Kramar

Coquina sa...

Vad smarrigt =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min tävling =)

Malin`s Diner sa...

Ja, mac and cheese gjorde jag som au-pair i London, men då utan kött eftersom familjen var vegetarianer. Har aldrig gjort det hemma faktiskt. Har ju lite julskinka i frysen ås kanske det blir detta av den.

Kram kram

Anonym sa...

Makaronilåda är gott- man äter något liknande I Trinidad och Tobago, Macaroni pie fast utan kött och med lite annan kryddning :-)

Sanna sa...

Makaronlåda kan ju vara bland det godaste och är en riktigt underskattad rätt. Rolig variant!