Ja, jag mixtrade lite med receptet. Halverade mängden mozzarella och lade baconet ovanpå limpan istället för i. Gott både och kan jag tänka mig.Och vilken sås!! En sån man gärna äter med sked. Denna limpa (eller någon annan) gör jag gärna igen. Här hittar ni Mårtenssons variant.
Italiensk Köttfärslimpa 4 port
400 g nötfärs
½ dl ströbröd
1½ dl mjölk
2 schalottenlökar
salt och peppar
1 ägg
1 boll mozzarella
1 pkt skivat bacon
torkad basilika
- Slå ströbrödet i en skål med mjölk och låt det svälla 5 minuter.
- Tillsätt färs, finhackad lök, salt, peppar och ägg och blanda samman.
- Lägg en bit plastfolie på diskbänken och bred ut färsen på foliet. Skär osten i bitar och lägg i en sträng i mitten av färsen. Strö över basilika. Rulla ihop färsen till en limpa med hjälp av plastfoliet. Lägg i en ugnsfast form. Lägg baconskivor ovanpå limpan och tryck till dem en bit under. Strö över mer basilika.
- Ringla över olivolja och grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter.
Sky från köttfärslimpan
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1½ dl grädde
1 msk svart vinbärsgelé
maizenaredning
salt och peppar
- Slå skyn från färsen i en gryta, koka upp med vatten, fond, grädde och gelé. Låt koka någon minut och red av med maizena. Smaka av med salt och peppar, ev. mer gelé.
Servera med kokt potatis, sallad och gelé (såklart). Så gott!! Mer husmanskost blir det framöver. Tipsa gärna om er favorithusmanskost!
12 kommentarer:
Gott! Läckert det ser ut med baconskivorna ovanpå. Kan bara ana hur mycket gott som sipprar ner i limpan från dem :-)
Jag älskar husman och då helst mammas. En av mina favoriter är hennes skinkstek: http://lottakruse.blogspot.com/2010/11/mammas-skinkstek-vi-snackar-akta-husman.html
När jag själv gör husman är min favorit nummer ett porterstek: http://lottakruse.blogspot.com/2011/09/ah-porterstek-du-ljuva-med-basta_21.html?utm_source=BP_recent
Enklare husman gillar jag också skarpt; makaronipudding, falukorv i ugn, köttbullar, kålpudding...
Heja Husman!
Åh vad gott!! Älskar färs i alla dess former, med brunsås och lingon.
Stuvad potatis med dill eller stuvade makaroner är en sådan husmansrätt jag aaaaldrig tröttnar på =)
Gud, så gott det ser ut! Köttfärslimpa var det länge sedan vi åt. Allt kött eller färs som ger god sky att göra sås på är underbart. Bara någon säger sås man kan äta med sked så dreglar jag... :-)
Vi är dåliga på att äta husmanskost. Min familj skulle säga raggmunkar med fläsk, som jag själv har svårt för. Jag får säga kåldolmar/kålpudding.
det ser gott ut, i går hade jag morotsstuvning med stekt fläsk gott. Ammar du så ät inte kålpudding eller kåldolmar. Kan jag säga vis av erfarenhet Kram Sofie
Så kul att ni gillade limpan, så god blir den och det var väl en riktigt bra idé att lägga baconet på. Det snor vi nästa gång vi kockar till den:)
Husmanskost har vi många favoriter; bruna bönor, ärtsoppa, stuvningar (typ makaron, morot, vitkål) och tillbehör, och så spagetti o köttfärssås så klart:)
Det där både låter och ser riktigt gott ut! Med några små justeringar kanske jag kan få till rätten med lågt GI också =)
Köttfärslimpa, det ska jag passa på att käka nästa gång Michael är ur huset. Fy fasen så gott! Och allt med bacon, ja det blir ju trippelt så gott.
Jag är svag för köttbullar och mos och inlagd gurka, jag.
Köttfärslimpa var det jättelänge sedan jag åt, det är himla gott egentligen.
Min favorithusmanskost är nog stekt torsk med kokt potatis och inlagd gurka. Usch, nu blev jag hungrig ..
Shit så sugen jag blev trots att jag nyss ätit!! Mina favoriter inom husmanskost är: Kålpudding, Kalops och Dillkött.
Ha en bra kväll! /Åsa.
hej Sofie,
jag kan tipsa om att ha i fetaost istället för mozzarella - bacon & feta passar ju så bra ihop. Det är också gott med smaksatt färskost, t ex Bonjour kantarell eller annan smak du i vanliga fall gillar.
Köttfärslimpa kan bli hur gott som helst bara den smaksätts ordentligt. Din ser otroligt god ut!
Köttfärslimpa som är så gott! Annars hör köttbullar, gräddsås, lingon och pressgurka till en av mina favoriter på husmanslistan!
Skicka en kommentar