Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 12 oktober 2011

Skånsk Kalops

I går blev det långkok på spisen. Har mer eller mindre lärt mig Olivers ät och sovrutiner så då han sover lite längre får man passa på och göra allt man vill hinna med.

Sover sött
Kalops har jag ätit hur många gånger som helst men aldrig lagat själv. Så fram åkte Rutiga kokboken och den stora grytan. Vet ni vad som skiljer Kalops från Skånsk Kalops? Det visste inte jag heller. Men i skånsk kalops är det morötter. Så självklart fick det bli det.

Skånsk Kalops
1,3 kg grytbitar av nöt
2 gula lökar
4 msk vetemjöl
ca 1 liter vatten
4 st lagerblad
14 st kryddpepparkorn
3 st morötter

Bryn köttet i smör direkt i grytan eller i omgångar på stekjärn. Skala och skär löken i klyftor. Låt den bryna tillsammans med köttet i slutet. Strö över vetemjölet och fräs med en kort stund. Slå på vatten och kryddor. Koka upp och låt sjuda lääänge.  Skala och skär morötterna i grova skivor. Låt koka med den sista halvtimmen.

Köttet ska vara riktigt mört och gärna falla sönder. Min Kalops stod och puttrade i ca 3 timmar. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor (obs! hemgjorda).


Pernilla, Jurre och Leia kom förbi, åt Kalops och inspekterade underverket. Tror han fick godkänt!:) Det har redan börjat snackas om arrangerat äktenskap. Oliver är ju lammkött för Leia, som är 8 månader äldre.

10 kommentarer:

Anonym sa...

ser gott ut Sofie glöm inte att du oxå ska vila. jag har bakat tårta i dag ska bjuda en förening o så har jag hosta men det smittar väl inte på datorn Väntar på kort av dig o det är så roligt att se Oliver Kram Gittan

Matarkivet sa...

Klart du ska köra den skånska varianten :) Har också undrat vad det var för skillnad. Har heller inte lagat det, men det kanske ska bli dags nu - ser ju så gott ut!

Charlotta sa...

ÄNTLIGEN, äntligen får jag chans att gratulera er ordentligt till lillsnuffen. GRATTIS! Han ser alldeles bedårande ut. Hoppas att ni njuter ordentligt allihopa!

Martina sa...

Gud så sött det ser ut, längtar tills min bebis tittar ut men det är 3 månader kvar.... suck ;-)

Emma sa...

Vad söt han är :)

Och maten ser god ut också! ;)

Mårtenssons kök sa...

JA!!! Vi vet!!! Fast vi var faktiskt också tvungna att kolla upp det när vi skulle kocka till en skåning...


Det är något så in i hoppsan gott med kalops med rödbetor till!

Cupcakesfluffan sa...

Vilken sötnos och kalops är alltid gott

karin - trattoria sa...

oj så gott!

Anonym sa...

Klart han fick godkänt, helt underbar är han!!
Maten var som vanligt jättegod, blev inspirerad att laga mat (bra gjort Sofie)!
Tack för en mysig kväll!
//Frugan

Nina Sommar sa...

Mmm, vad gott! Skånsk kalops är verkligen husmanskost när den är som bäst.

Vilken underbar bild på fina Oliver.