1,5 kg äpple
vatten
0,5 tsk hel kardemumma
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm askorbinsyra
Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar. Häll vatten så det täcker botten i en kastrull. Stöt kardemumman i en mortel och lägg i kastrullen tillsammans med äpplena. Koka upp under lock ca 15 minuter. Lyft och rör med jämna mellanrum så äpplena mosas sönder och det inte bränns vid. Stöt sönder med en potatisstöt till önskad konsistens. Tillsätt socker och askorbinsyra. Koka upp. Häll upp på varma burkar. Låt svalna och förvara i kylskåp.
Ställ burkarna upp-och-ner så blir det ett vakuum i burken och moset håller bättre |
Äppelmoset har jag på gröten. Idag kokte jag fiberhavregryn med linfrö och kanel. En stor klick äppelmos och mjölk på såklart! Så gott!!
9 kommentarer:
Åh, nu blev jag sugen på äppelmos! Får palla lite äpplen av grannen... ;)
Precis så här äter jag min gröt om mornarna! :). Trevlig helg!
Yum-o! Till helgen får det bli äppelmostillverkning i mitt lilla kök!
Låter riktigt gott med kardemumma som smaksättning!
Hoppas du får en riktigt skön helg,
kram!
Äpple och kardemumma låter som att det är en riktig fullträff!
Jag älskar äppelmos! När jag var liten och åt familjemiddag med stek och äppelmos hos min mormor brukade jag få en kopp med äppelmos och mjölk efter maten, det var lyx det!
Det är så gott med hemmagjord äppelmos. Sambon brukar smaksätta med vanilj- rekommenderas! Supergott.
http://www.stökikök.se/2011/10/18/appelmos-med-vanilj/
älskar äppelmos! har tänkt göra det ett bra tag nu men aldrig tagit tag i saken ;)
jag har oxå kokt äppelmos med äpple från Gotland så gott Sol o fint i Åhus Kram till er
Skicka en kommentar