Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 26 oktober 2011

Kokt torsk med äggsås

I går var det en riktigt härlig höstdag. I dag är det regn och blåst. Den ena dagen är inte den andra lik. Det kallas höst.

Fick kameran med mig ut på barnvagnspromenaden och fotade lite härliga höstfärger. Så underbart vackert. Bruna och gula löv på marken. Röda och gröna på träden.



Till kvällsmat blev det något som jag aldrig lagat men länge tänkt. Johan har hintat det många gånger. Kokt torsk med äggsås. Så enkelt, så gott! Kokt potatis som tillbehör ser man sällan på denna bloggen. Det är ett måste.

2 portioner
400g torsk
1 fiskbuljongtärning
5 dl vatten

2 hårdkokta ägg
1,5 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
salt o peppar
persilja

Torsken ska vara helt nykokt så förbered det andra först. Skala potatisen och koka. Gör såsen: Smält en matsked smör i en kastrull. Pudra över vetemjöl och vispa i hop. Häll på en deciliter mjölk och rör klumpfritt. Häll på resten av mjölken och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i hackat ägg och persilja före servering.

Killen i fiskvagnen var väldigt tydlig med att torken ska sjudas och absolut inte kokas. Måste säga att jag fick den absolut perfekt!! Koka upp vatten och buljongtärning. Rulla ihop filéerna. Lägg ner i buljongen försiktigt och dra kastrullen från plattan. Lägg på lock och låt fisken sjuda i 3-4 minuter. Ta upp den med en hålslev och servera direkt.


Vad gott det var! Mycket sås ska det vara. Serverade med rivna morötter.

Efter två lugna hemmadagar ska jag och Oliver få besök i dag. Först kommer Hanna på lunch. Hon började sin mammaledighet i måndags och ska själv ha barn inom några veckor. Ska bli kul att prata med henne och hon ska få prov-klämma på Oliver och kanske få byta några blöjor. I kväll kommer ett kompispar som också vill klämma på vår guldklimp.



12 kommentarer:

Anonym sa...

o så fin han är er son. ja det är gott med torsk. klart du ska äta päror du som är bonnatös Här är det mörkt o regnigt i dag kram nu vill jag se ett kort på dig o sonen Kram Gittan

Anonym sa...

Torsk med äggsås har jag faktiskt aldrig ätit (kors i taket) men det låter himla gott. Vad fin han är er lilla kille! Hoppas ni mår gott hela familjen!

Matarkivet sa...

Din torsk ser verkligen helt perfekt ut! Och äggsås har jag aldrig testat, men det ser ju himla gott ut!

Nazima sa...

Hej och gratulerar till livet som mamma!

Det var ett tag sen jag kikade in hos dig, men det får allt bli oftare, så mycket gott du "bjuder" oss läsare på.

Torsk med äggsås är så himla gott! Har alltid älskat det och kommer alltid att göra det, men det blir alldeles för sällan som vi lagar det här hemma, kanske nästa gång det blir fisk?!
Kramar!

MÅ Gott sa...

Vilka underbara höstbilder!

Här blev det också fisk idag.

Lätta och Goda recept sa...

Håller med, torsk i äggsås är jättegott.
Vilken söt liten prins ni har :-)

Cupcakesfluffan sa...

vilka härliga höstbilder och vilken liten sötnos

Pernilla sa...

åh, torsk med äggsås. när jag bodde i brighton skickade jag ett brev hem till mamma med all mat jag ville ha första veckan jag kom hem, då var torsk och äggsås med på listan :)

vad söt han är oliver! när får jag provklämma lite?

Millas Hälsoblogg sa...

Vad gott en av mina favoriter

Remsan sa...

Sötaste killen!
Torsk med äggsås är så ruggigt gott. En kompis lärde mig "fiskknepet" för ett tag sedan och jag fattar inte att jag missat detta tidigare. Fisken blir så mycket godare.
Nu börjar naturen bli så vacker. Barnen på Milias dagis har så roliga funderingar. "Undrar vem som har målat alla träden?" "Träden kanske ha druckit röd saft" :-)

Tess sa...

Det där åt jag jämt när jag bodde hemma, nostalgi! Mumsigt är det :)

Frostrosor sa...

Klassisk torsk, fin son och härliga höstbilder! Verkar varit en perfekt dag! :-)