Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 3 mars 2011

Jösses, vilken god Fiskgratäng!

Varit sugen på Fiskgratäng ett tag nu och när jag såg detta recept hos Remsan kunde jag inte motstå att testa. Och det var verkligen en av de godaste fiskgratänger jag ätit. Gott och spännande mos med spenat och muskot och syrlig sås över fisken. Jag använde mig av hellefilé. Blev otroligt saftig och god!

Fiskgratäng med spenat och citron, 4-6 pers.
1 kg potatis av mjölig sort
250 g fryst bladspenat
1 rejäl klick smör
ca 2 dl mjölk
salt, nymalen svartpeppar och muskot

600 g vit fisk
2 dl crème fraiche
skal och saft av en halv citron (klyfta och spara den andra halvan)
½ dl dill, färsk eller fryst
salt och svartpeppar
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skala och koka potatisen. Klicka i smör, krydda med salt och peppar och mosa ihop med mjölken till ett mos. Blanda i muskotnöt och den tinade spenaten.
  • Lägg fisken på rad i mitten i en ugnsfast form. Salta. Klicka eller spritsa moset runt fisken.
  • Blanda crème fraiche med rivet citronskal, citronsaft, dill, salt och peppar. Bred såsen över fisken. Lägg citronklyftorna ovanpå såsen.
  • Gratinera fisken mitt i ugnen, ca 30 minuter, tills fisken är genomstekt.
Så gott!! De varma citronklyftorna ovanpå var verkligen pricken över i:et. Varma och mjuka och saften blev om möjligt sötare och godare. Serverade med rårivna morötter.

11 kommentarer:

Pernilla sa...

jag ska få laxgratäng på jobbet imorgon! WOOHOOO :D alla dagar när man får äta fisk är bra dagar! okej, kanske inte fiskbullar då...

Mårtenssons kök sa...

Fiskgratäng är förbaskat gott!

Annika - Bakat och lagat sa...

Mm, vad gott det lät! Kanske man skulle prova!

Remsan sa...

Ja, visst blev den god. Roligt att du testade och tyckte om den.

jenny sa...

Sv. Jo, jag tycker att den asiatiska kokboken är bra. Den innehåller både recept på små rätter och typ lite mer avancerad vardagsmat.
Fiskgratängen ser jätte god ut!

Mor Mona sa...

Mmmmmmmmmmmmmm låter gott! Vattnas i munnen när jag läser din beskrivning. Måste prova nästa vecka.

charlotta sa...

jag, som inte ens äter fisk, måste erkänna att det ser väldigt gott ut! :=)

Elina/Filibabba sa...

Åh vilket bra fisk-tips! Det där ska jag testa, verkar hur gott som helst! :)

KarinW sa...

Jamen jag har bara tänkt fiskgratäng ett långt tag men det verkar inte hända något?! Det är ju så himlans gott och ditt recept ser kalasgott ut! Var sugen på matmässan men jag bor lite för långt bort så jag ångrade mig.

Anonym sa...

30 minuter i ugnen, det blir inte fisk utan fnöske, 55 grader sedan är fisken överkokt

Anonym sa...

Detta ska jag testa imorgon! Sökte på fiskgratäng och fick upp denna sida. =)