Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 30 maj 2010

Fiskgryta med Vitlöksbröd

Det har varit en mycket lugn och skön helg. Det behöver man i bland. Nästan för lugn. Blir ju lätt rastlös men får ändå inget gjort. Vi var på stan en sväng igår eftermiddag. Väldigt mycket folk så vi gjorde vad vi skulle och åkte hem igen.

Kvällen tillbringade vi i soffan. Tittade Melodifestivalen. Faktiskt tiotalet låtar som var helt ok och tycker nog att rätt låt vann!

Jag gjorde en fiskgryta. Hade Havskattfilé i. Egentligen var den nog för fast för att ha i gryta men gott. Blev ett recept taget från höften, ungefär såhär:

400g Havskattfilé
1 burk skalade räkor i lag
2 dl passerade tomater
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl salsasås
2,5 dl matlagningsgrädde
8 potatisar
2 morötter
2 vitlöksklyftor

Koka upp vatten, tomat, buljong, riven vitlök, salsa. Krydda med salt, peppar, färsk timjan och basilika. Lägg i rotfrukterna. Koka dem mjuka. Tillsätt grädden efter halva tiden. Smaka av och tillsätt fisken. Sjud tills den är klar. Lägg i räkorna precis vid serveringen.

Gjorde en stor gryta så det räcker till lunchlådor i veckan. Till grytan hade vi vitlöksbröd. Skivade det bröd vi hade hemma. Blandade bregott med riven vitlök, flingsalt och fryst hackad persilja. Bred på och grilla på 250 grader i ca 5 minuter, eller tills de fått lite färg och smöret smält in i brödet.

Till grytan drack vi öl. Summer Sun Hoppy Golden Ale. Riktigt god ale med mycket smak av humle och malt.

Till dessert åt vi Vaniljglass med kolasås och krossade bragokex med smak av äpple och kanel. Jag tycker att det är gott att krossa kex på glass så det blir lite att tugga på. Mums!

3 kommentarer:

Malin sa...

Härligt med fiskgryta, det var länge sen... Skönt med en lugn helg oxå ibland.

Mårtenssons kök sa...

Fiskgryta, så gott...

Sanna sa...

Fiskgryta är en av mina storfavoriter! Var ett tag sen jag lagade det. Men min egen utmaning i sommar är att lära mig grilla fisk!