Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 13 oktober 2013

Långkokt Karregryta med äpple och rotfrukter

I fredags var vi på Oktoberfest på Ruckmans med jobbet. Väldigt trevligt, gott och kul! I går var inte lika kul. Lite bakis minsann. Det passar inte in i en småbarnsmammas liv. Bara att bita ihop. Dessutom var det en fantastisk höstdag så det var inte läge att ligga inne i lägenheten. Vi tog en promenad till Delsjön och Kaffestugan Lyckan. Och vi var inte ensamma om att njuta av höstsolen. Folk sprang, cyklade, vallade barn, paddlade kanot, fikade, solade, picknickade, grillade korv....ja, allt man kan göra ute en fin dag!


Gungade vid Delsjön

Matade getterna vid Kaffestugan Lyckan

Underbara höstfärger

Backe upp och backe ner...
I dag har vi inte promenerat så mycket. Inhandlat lite vantar och andra smågrejer inför höst och vinter. Vi tog även en löptur var vid Härlanda Tjärn. Så underbart skönt att springa nu. Härlig natur och frisk luft.

Passade på att göra ett långkok när tid fanns. Tror egentligen inte att grytan behövde puttra så länge. Köttet föll isär när man rörde det. En gryta med mycket smak av äpple, ingefära och rotfrukter. Inte många andra kryddor behövs. Härligt med köttgrytor. Passar på att göra mycket så det räcker till matlådor och rester någon dag i veckan.


Karrégryta med äpple och rotfrukter
1 kg fläskkarré
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 stor bit ingefära
2 dl koncentrerad äppeljuice
5 dl vatten
0,5 dl kinesisk soya
0,5 dl tomatpuré
1 kalvbuljongtärning
0,5 normalstor rotselleri
2 morötter
1 röd paprika
1 äpple
färsk timjan
Maizena + vatten
  • Skär köttet i tärningar. Bryn i omgångar i en stekpanna. Lägg i en stekgryta. 
  • Klyfta löken, riv vitlök och ingefära. Låt fräsa med köttet en minut eller två.
  • Häll på äppeljuice, soya, vatten, tomatpuré och buljongtärning. Koka upp och lägg på locket. Låt småputtra en stund. En timme eller så.
  • Skala, ansa och skär morot, rotselleri, äpple och paprika i bitar. Hacka lite timjan fint. Lägg i grytan och puttra ännu en stund, tills rotfrukterna är mjuka.
  • Red av med maizena utredd i vatten. 
  • Servera med ris

5 kommentarer:

Min Lilla Kokvrå sa...

Härligt med mustiga långkok, som får stå länge och puttra och sprida en härlig doft. Ingefära och äpple låter som en fin kombo :)

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Älskar långkok:)

Sara på Vardag.nu sa...

Alla såna här rätter blir bara bättre av att stå lite för länge. Och gärna att man lagar den en dag i förväg också. Om man nu har sådan framförhållning ;) Gillar verkligen smakerna i den här grytan!

Unknown sa...

Låter jättegott! Perfekt höstmat! :)
Ha en fin dag!
Kram
//Lana

Moma sa...

Tjusigt, getter är fina djur både att klappa och att äta!