Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 28 april 2013

Tikka Masala, kryddris och hemgjorda Naanbröd

Ännu en helg har passerat. Som vanligt väldigt produktiv. Oliver vaknar tidigt på morgnarna vilket gör att man hinner med mycket på en dag. Samtidigt blir man väldigt trött på kvällarna. I kväll är jag extra trött eftersom jag var på 40-årsfest med sjuttiotalstema i går kväll. Blev inte jätte sent men fick inte någon direkt sovmorgon idag. Känns skönt med en extra helg dag mitt i veckan som kommer.

Denna Chickan Tikka Masala gjorde jag för ett tag sedan. Johan tyckte att det var det godaste jag lagat på länge!! Ett bra betyg tyckte jag. Jag hade önskat mer smak på kycklingen trots att jag kryddade lite mer än vad receptet sa. Desto godare var det kryddiga riset och Naan-bröden som jag kom på under tiden att jag skulle ge mig på att laga. Hittade ett bra recept med bakpulver som jag hunnit testa ännu en gång efteråt och kommer göra fler gånger.

Chicken tikka masala
400 g kyckling
0.5 hackad röd chili
3 dl grädde
1 gul lök, hackad
1 st  röd paprika, hackad
3 msk tomatpuré
2 msk riven färsk ingefära
ca 1 dl hackad färsk koriander
2 st hackad vitlöksklyfta
2 msk garam masala



  • Skär kycklingen i bitar och bryn den i smör. Tillsätt vitlök och de hackade grönsakerna. 
  • Krydda med garam masala, koriander och ingefära.
  • Häll i grädden och tomatpurén. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
 
Chicken Tikka Masala med kryddris, cashewnötter och russin


Kryddris
4 dl basmatiris
kardemumma, hela kärnor
1 st kanelstång
gurkmeja 
  • Mät upp riset och lägg det i dubbla mängden kallt vatten, 8 deciliter. 
  • Tillsätt kanelstång, några kardemummakärnor och lite gurkmeja. Salta lätt och låt det koka upp. Koka på svag värme tills riset är klart.

Naanbröd
7 dl Vetemjöl
1 msk Bakpulver
1 tsk Salt
1 dl Vatten
2 dl Naturell yoghurt
1 Ägg
smält smör
rivna vitlöksklyftor
flingsalt
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i vatten, yoghurt och ägg. Knåda ihop till en smidig deg. Dela degen i ca 7 bitar. Platta ut dem till ovala kakor och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
  • Pensla med smält smör blandat med vitlök. Strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter på 250°.

Nybakade Naanbröd med vitlök

12 kommentarer:

Unknown sa...

Det här låter mycket gott! Härliga kryddor i grytan! :)
//Lana

Min Lilla Kokvrå sa...

Indiska grytor är ju såå gott, många härliga kryddor som gärna får stå och gotta till sig. Nästa gång jag lagar indiskt ska jag prova det kryddiga riset till :)

http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/02/mustig-indisk-gryta-efter-en-dag-i.html

Ann-Christin A sa...

Låter ganska kryddigt - vågar för närvarande inte testa så starkt men det kommer tider igen då det blir läge för nya smaker.
Kram på dig Sofie!

Malin`s Diner sa...

Låter galet gott det där! Älskar indisk mat. Köpte på mig två chutney och en grytbas i Haga förra helgen. Får nog bli indisk snabbmat snart.

Kram kram

Lotta sa...

Tror minsann att jag ska bjussa Mannen på detta... Hans typ av mat och jag gillar smakerna också. Fast jag bakar nog inte bröden själv... Dina ser jättefina ut!

Nu hoppas vi på skönt valborgsväder!

Kram Lotta

Matarkivet sa...

Så GOTT med egna naan, det måste jag med testa!

Kram kram

Anonym sa...

Mums mums mums kram Sofia

Mårtenssons kök sa...

We like:) Och naan med vitlök på är supergott, det åt vi på indisk restaurang i Malmö. Kanske vi får ta och testa att baka eget nästa gång det serveras indiska dofter i köket.

Hoppas ni får en riktigt härlig valborg!

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Indisk mat är ju bara så gott! Verkar supergott och det där receptet på naanbröd måste jag bara testa... :)

Amy's piece of cake sa...

Du vet att jag gillar detta! Och jag tycker det lät spännande med bakpulver i naan... har alltid trott att det blir så torrt med bakpulver i. (Måste dock fråga, 1 hackad färsk koriander?)

Önskar dig/er en riktigt trevlig valborg!

Sara på Vardag.nu sa...

Det där ser ju underbart gott ut, och härligt med indisk mat med en ingredienslista som inte är bängalång ;) Naanbröden brukar jag göra en liknande version på då och då, men nu var det ett tag sen. Dags igen snart, tror jag bestämt!

Trevlig valborg! :)

Millas Hälsoblogg sa...

Naanbröd skulle jag vilja testa att göra:)