Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 15 april 2013

Födelsedagsbarnets tårta vann!

I fredags fyllde Johan år. Eftersom han är pappaledig och håller på att skola in Oliver fanns det tid att förbereda födelsedagsmiddag åt oss. Nästan så man skulle kunna tro att det var jag som fyllde år. Till middag åt vi Canneloni Arrabbiata - Canneloni med Ricotta, spenat och kryddstark och god tomatsås. I glasen gott Amaronevin.

Mat, vin, flagga och presenter

Han hade hållit hemligt vad för tårta han skulle göra och jag blev väldigt imponerad över resultatet. En Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten. Såååå god!! En riktigt kladdig chokladbotten och på den en frusen cheesecake gjord på färska jordgubbar och passionsfrukt!


Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten

Kladdkakebotten:
100 g smör
3 dl strösocker 
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Cheesecakefyllning:
5 st passionsfrukter
200 g färskost, rumsvarm
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar

  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
  • Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter i 175 grader. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
  • Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften.
  • Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos.
  • Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 30 minuter före servering. Garnera med färska jordgubbar.

Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten - försvinnande god!

I lördags hade vi kalas för släkten och min tårta kändes ju inte lika spännande. Men Johan hade faktiskt varit med och önskat och tyckt.... Vanlig sockerkakstårta med chokladmousse och mosad banan mellan. För att få botten saftig och god gjorde jag en limesockerlag som jag ringlade på bottnarna när jag la ihop tårtan dagen före kalaset. Tårtan dekorerade jag med vispgrädde, rostade kokosflingor och M&M´s.


Tårtan som kom på andra plats

7 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Ska framför aill Lars att din sambo minsann lagade sin egen mat på födelsedagen. Konstigt nog slutar dte alltid med att jag gör det här. På min egen har jag alltid gjort det. ;-)

Tårtan låter supergod. Oftast är dte enklsate det bästa.

Kram kram

Mårtenssons kök sa...

Heja er båda två! Limelag över bottnen låter riktigt gott, något att lägga på minnet.

Charlotta Ljungblad sa...

Hurra, hurra, hurra för Johan!

Lotta sa...

Jag tycker båda tårtorna är vinnare!

Unknown sa...

Oh, så gott! Smarrigt med kladdkakebotten! :)
ha en fin dag!
Kram kram
//Lana

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Jisses, vad god jordgubbscheesecaken ser ut! Har sett ngt liknande i ICAS buffé tidning (tror jag!), men det var nog hallon dom hade istället för jordgubbar. Får nog ta och prova ditt recept med jordgubbar istället. :)

Remsan sa...

Så fint han fixat! Cheesecaken bokmärks tills det kommer jordgubbar. Ser galet god ut.