Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 8 april 2013

Dillstuvad potatis

Pasta, potatis, couscous, quinoa, bulgur, råris, basmatiris, svart ris, matvete, matkorn......Det finns en hel del att variera med som tillbehör. Nuförtiden är det oftast ris och pasta. Ibland potatis. Bara den där knölen kan man ju variera mycket - potatissort, stekt, bakad, grillad, kokt..... För ett tag sedan gjorde jag dillstuvad potatis som jag serverade till en bit lax. Gud, så gott!

Dillstuvad potatis

Dillstuvad potatis
1 kg potatis, fast sort
1 knippa dill
 
Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk (grädde + mjölk)
salt och malen vitpeppar 

  • Skala och koka potatisen nätt och jämnt färdig. Låt den svalna och skär den i ganska stora bitar.
  • Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull. Rör i vetemjölet och vispa ihop med smöret. Tillsätt gräddmjölken, lite åt gången, under omrörning så det inte blir några klumpar. Låt såsen småkoka i 10-15 minuter. Krydda med salt och peppar. 
  • Hacka dillen fint och rör ner den i såsen. Ringla den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt. Låt allt bli genomvarmt och servera genast.


Dillstuvad potatis till ugnsbakad lax
En god sallad
En god sallad: Strimla morot, fänkål och äpple fint, med kniv eller på mandolinen. Pressa över lite citronsaft och lite olivolja. Rör i hop och garnera med några dillkvistar.



6 kommentarer:

Remsan sa...

Potatis är bästa tillbehöret! Jag äter som bekant hellre potatis i alla former än pasta och ris. Bulgur gillar jag också skarpt.

Lotta sa...

Oj, oj! Dillstuvad potatis är verkligen en rolls royce-rätt med potatis. Så mild och god. Mycket sommar för mig!

Äter gärna som Emmy helst potatis men jag är något mognare än henne så att jag kan äta pasta också :-)

Sara på Vardag.nu sa...

Stuvad potatis var läääängesen! Jag äter helst gryn av olika slag - bulgur, matvete... Quinoa är gott också. Men potatis är ju oslagbart ibland :)

Mårtenssons kök sa...

Så gott så med dillstuvad potatis och absolut till en bit lax men även gottigt till isterband. Får ju nästan lite sug efter det, det var ganska länge sedan.
Vi äter ju väldigt gärna pasta, ris, risotto och nudlar också iofs...

Erika sa...

Dillstuvad potatis är ett inre skönhetsmedel. Magen blir go och glad och det smakar ju så vansinnigt gott! Dill är bland det bästa jag vet och jag vill ha så mycket att jag får ta extra bredvid för att familjen inte ska storkna, haha!

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Mmm, visst är det gott! Har faktiskt bara gjort det en gång, är nog dags snart igen, känner jag. Jag gjorde dina goda mackor med svampstuvning i onsdags. Blev väldigt goda! :)