Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 30 januari 2012

Vanlig simpel gräddtårta - Olivers doptårta

Självklart bjöd vi på kaffe och tårta efter pajbuffén på dopet. Min grej är kladdkakor, glasstårtor, cheesecake osv. Gräddtårta gör jag ALDRIG. Men nu var det dop och då ska man ha gräddtårta. Min mamma är verkligen drottning av gräddtårtor och har gjort hur många som helst genom åren så jag kände pressen.

Började googla efter recept på tårtbotten till braspanna. Lättare sagt än gjort. Hur många recept kan det finnas på samma tårta?! Tillslut tog jag ett säkert kort: Sju sorters kakor. Receptet var till en runt tårta så jag chansade och gjorde 1,5 sats till en braspanna. Blev perfekt! Gjorde två bottnar som jag gjorde till tre (alltså skar bort en tredjedel av varje och satte ihop till en botten som jag la i mitten). I ett lager hade jag hallonmousse och i det andra daimfluff (tack Johanna på bloggen Kaffekalas för tipset).

Mamma tipsade om att ta spadet från konserverad frukt (tex. ananas) och ringla på tårtbotten för att få den lite saftigare. Jag gjorde en egen hallonsirap som jag ringlade. Tyckte det blev riktigt gott.


Olivers doptårta

Tårtbotten till en braspanna:
6 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,25 dl potatismjöl
1,25 tsk bakpulver
  • Smörj kanterna på en braspanna. Lägg bakplåtspapper i botten.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda alla torra ingredienser för sig. Rör ner dem i äggsmeten. 
  • Häll smeten i formen. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Inte för långt ner, då finns risken att botten blir bränd. Gräddningstiden kan variera. Känn med en sticka.
  • Stjälp upp kakan. Låt svalna.
Lager 1: Daimfluff
4 dl vispgrädde
2 st dubbeldaim
  • Värm grädden (ej koka!!). 
  • Hacka daimen i små bitar. Rör ner i den varma grädden och rör tills daimen smält. 
  • Låt grädden svalna helt i kylen, gärna över natten. Vispa fluffig och bred på en tårtbotten.
Lager 2: Hallonmousse och hallonsirap
1 pkt fresta hallonmousse
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 msk hallonsylt

Japp, jag fuskade lite. Köpte färdig mousse. Pulver som jag vispade med mjölk. Väldigt god!
Hallonsirap: koka vatten och rör ner socker och hallonsylt. Koka i ca 10 minuter eller tills den känns simmig. Kyl ner före användning. Ringla över bottnarna. Tårtan lade jag ihop med fyllningarna dagen före.


Garnering:
Vispgrädde
Noblesse runt om
Non stop som jag skrev "Oliver" över hela.

Grädde och namnet gjorde jag på morgonen samma dag. Tyvärr färgade non stop:en av sig lite och flöt ut i grädden. Satte även non stop på kanterna och la på brickan runt tårtan. Snyggt och gillades av barnen:).

Olivers doptårta
Var lite nervös för resultatet eftersom det var min premiärgräddtårta. Men tror att den gick hem. Ännu godare var den igår, söndag, när vi åt resterna.

Drar lite i slipsen
Oliver var finklädd i skjorta, slips och röda byxor dagen till ära. Helt ovetande om vad som hände runt omkring honom. Att alla var där för hans skull. Många fina presenter fick han också. Några uppsättningar bestick, tallrikar, tavla, siggflaska, barnböcker mm.

15 kommentarer:

Michael sa...

Lycka! Finns väl ingen som inte skulle bli lycklig av en gräddtårta! Plus för att det var mycket godis på den.

Katarina sa...

Så fin tårta du bakat!

karolina, gravid i .v 36 ♥ sa...

tack så mycket :)

Eleonore- Kokboksutmaningen! sa...

En sån stilig dopkille :D Det blev ju en jättefin tårta med, visst är tårta alltid bäst dagen efter när det gottat till sig lite!

Mårtenssons kök sa...

Finfina tårtan han fick, lille Bruce. (ja vi kommer att kalla honom det från o med nu:)) Och snyggaste outfiten minsann!
Halonsirapen var ju en smart och god lösning, en extra smakdimension.

Nina sa...

Åh, vilken fin tårta! Och det låter ju som en betydligt lyxigare fyllning än många klassiska gräddtårtor har! Daimfluff, mums!

Amy's piece of cake sa...

Fluff går hem i alla lägen tycker jag. Gott och enkelt att göra. Tårtan blev jättefin, förstår att barnen älskade godiset ;) Spännande med hallonsirap!

Pralin från matmedmera sa...

Jätte fin tårta och vilken gosse!

Charlotta sa...

Vilken jättefin tårta du gjort! Hoppas att ni hade det fint på träffen, jag önskar verkligen att jag kunde vara med. Nästa gång, så.

Kram!

Anonym sa...

jättefin tårta ja Mona har bakat många goda tårtor o viken fin liten greve i slips. vad är ciggflaska kram o tack för att man kan titta på fina bilder

Bullmamman sa...

Fin tårta! =)

Kinna Jonsson sa...

Vacker tårta!
Snyggaste jag sett någonsin med non-stop!

Pernilla sa...

Simpel?! Den lät galet god och dessutom jättesnygg!

Matarkivet sa...

Vilken tjusig tårta!!

Johanna sa...

Hej, ska börja med att säga att det var en otroligt fin tårta!! Googlade recept på gräddtårta och fick upp din blogg och det är jag evigt tacksam för, har försökt baka tårtbottnar 4 gånger (alla har slutat i katastrof och jag har fått köpa färdiga) följde ditt recept ich herregud ad fin min tårtbotten blev!! Du har precis löst mitt stpra problem :) tack tack tack!!! Kram johanna