Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 22 mars 2011

Spännade lax

I dag blev det lax till middag. Känns som min matlagning inte har varit så avancerad den senaste tiden så idag hittade jag ett recept som jag tyckte lät spännande. Och fisk kan man ju aldrig äta för mycket av. Glad om jag får till det en dag i veckan.

Receptet hittade jag i senaste numret av Buffé (3/11). Självklart blev det lite ändringar utefter vad jag hade hemma. Originalet hittar du i Buffé. Här kommer mitt:

Ugnsbakad Lax med Rostat Rotfrukstvete och fänkålsyohurt

2 portioner
2 dl matyoghurt
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk flytande honung
salt

Börja med såsen så den får stå och gotta till sig en stund. Stöt fänkålsfrön i en mortel och blanda med övriga ingredienser.


ca 400 g lax med skinn
saften av en citron
citronpeppar

Pressa citronsaften över laxen och låt den stå och marinera medan du gör salladen.

1 dl matvete
2 st morötter
1/2 röd paprika
1 stång salladslök
skal av en halv lime
1/2 msk dijonsenap
smörgåskrasse

Skala och skär morötterna i tunna stavar. Blanda med olja, salt och peppar. Rosta på 225 grader i tills de blivit mjuka. Rör om någon gång. Koka matvete enligt förpackningen. Strimla paprika och salladslök. Riv limeskal. Blanda matvete, morötter, paprika, salladslök, limeskal med senap. Klipp smörgåskrasse ovanpå.

Häll bort citronsaft så det blir torrt i formen. Höll på riktigt med citronpeppar. Baka laxen på 200 grader i ca 12 minuter tills den blir perfekt! Ska falla isär i skivor. Servera med Matvetesallad och fänkålsyoghurt.

Spännande smaker tyckte jag. Johan var lite tveksam till såsen. Inte så förtjust i fänkål tydligen (man glömmer sånt ibland....eller så förtränger jag då han gillar saker ibland som han säger att han inte tycker om.....). Men resten tyckte han var väldigt gott! Inte så komplicerad vardagsrätt som känns lite vardagslyxig och mycket gott!

I morgon är jag ledig! Ska bli riktigt skönt. Ska börja med en lagom sovmorgon...

***

4 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Låter vansinnigt gott, dessutom ser det väldigt fräscht ut!

Karin sa...

Ja hummer är vansinnigt gott...lite kul att man kan lyxa till det med fryst hummer som inte kostar vansinnigt mycket och ändå då en riktig lyxmåltid :)

Anonym sa...

Jag tyckte sasen lat riktigt spannande! Till skillnad fran din Johan alskar jag fankal. :)

vanilla sky sa...

Jag har för inte så länge sedan upptäckt att jag fullkomligt älskar fänkål! Och det passar ju så himla bra till fisk:) Ser fantastiskt gott ut!