Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 2 mars 2011

Långpannebröd med havregryn

Det har varit en produktiv eftermiddag i lilla köket. Nu vilar jag lite i soffan innan det är dags att sätta i gång med kvällsmaten.

Förra gången jag hade en ledig dag mitt i veckan bakade jag med mina syskonbarn. Vi bakade supergoda kladdkakemuffins som du kan hitta recept på här. Vi bakade även ett Långpannebröd. Jag var lite väl snabb att slänga påsen med receptet på så nu när jag köpt en ny påse med Fiberhavregryn (ICA gott liv) kan jag äntligen publicera det. För detta är nog ett av de godaste och saftigaste bröden jag bakat på länge. Ett bröd som håller sig gott länge, även efter det varit fruset.

5 dl havregryn
6 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin eller olja
50 g jäst
2 msk brun farin
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
mjölk och havregryn till pensling
  • Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och matfettet till 40 grader. Häll blandningen över grynen. Rör om och låt dem svälla i ca 15 minuter.
  • Smula ner jästen, tillsätt brun farin och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjölet.
  • Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller 10 minuter för hand. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  • Arbeta ihop degen i bunken. Klappa ut degen med mjölad hand i en lättsmord långpanna (30x40cm). Skär med mjölad kniv jämnstora bitar. Nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa degen under bakduk i ca 30 minuter.
  • Pensla med mjölk och strö över havregryn. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

16 kommentarer:

Fridas kök sa...

Jag är sugen på att baka bröd, ska nog testa detta receptet. Smidigt att göra i långpanna också. Tack för inspirationen!

Erika Skogly sa...

Jag har gjort långpannebullar, men aldrig långpannebröd. Det låter mums.

Fru Reija sa...

Lovely!

Skä provas te helgen..
Tack för din matinspiration.

Remsan sa...

Långepannebröd är så sjukt bra. Man får så mycket bröd utan att behöva rulla en enda bulle (som ändå inte blir runda och fina).

Mårtenssons kök sa...

Bra recept, vi snor! Det blir faktiskt precis som du skriver, mycket saftigare med bröd i långpannan.

charlotta sa...

jag gillar hela långpannegrejen, minimal input - maximal output! :=)

Emma/Kim sa...

De såg gott ut, de ska jag testa med tanke på att du säger att de kan hålla sig saftigt länge... :)

charlotta sa...

klart du ska odla tomater! min plan är att låta dem växa upp här inne i lägenheten, sen plantera om dem i en större kruka och när det är varmare ska de få stå på gårdsbalkongen där det är varmt som tusan. do it! :=)

Torsk på Lax sa...

Långpannebröd is the shit, helt enkelt! Enkelt och gott!

karin sa...

Äh så gott, älskar bröd!
Vilken trevlig blogg du har förresten :)

karin sa...

Äh så gott, älskar bröd!
Vilken trevlig blogg du har förresten :)

Anette sa...

Har provbakat idag! Det var jättegott och saftigt.

Anonym sa...

Åh vilket gott bröd, numera favorit hos oss och bakas en gång i veckan. Det är ju också så enkelt, det bästa nästan tycker jag som annars brukar misslyckas med matbröd och därför nästan gett upp tills jag hittade detta hos dig. Tack så mycket!
Vänliga hälsningar
Monika Morén

Anonym sa...

Har bakat det här hur många ggr som helst. Varierar mjölet lite efter vad jag känner för. Mums! Just nu jäser en sats i bunken.

Rosie sa...

Stämmer verkligen gräddningstiden på 15minuter?

Unknown sa...

Jag provade göra med finax glutenfria röda och bytte mot soya mjölk, der funkade perfekt. De blev ganska låga men goda. Gott! Bild finns men går ej lägga upp här?