Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 30 mars 2011

Färgglad pastagratäng med spännande svamp

Jag hade tre pastarättsalternativ i huvudet när jag planerade kvällsmaten idag. Carbonara, pasta med pastasås eller pastagratäng. Det föll på att jag behövde rensa lite i kylskåpet. Har bland annat haft en kruka med chimaysvamp stående som jag inte vetat vad jag skulle göra med.

Försökte googla på chimaysvamp men hittade inget. Det kanske inte ens stavas så!? Någon som vet? Men tror att det är en asiatisk svamp, japansk kanske till o med. Kanske är det en typ av pioppini!? Står i en kruka men utan jord. Bara att lyfta upp, skära av den nedersta "stocken" och dra isär svampen. Bryna i lite smör och krydda med salt och peppar.

Så blev det en gratäng med färgglad tricolorepenne, stekt bacon, purjolök, färsk tomat i tärningar, svampen, smörgåskrasse och chevréost smulad på toppen. På med lite salt, peppar och matlagningsgrädde. Skulle kanske skojjat till grädden, kryddat och krämat till den, men ville mest inte ha gratängen torr. Gratinera i mitten i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Servera med sallad. Och smaken?! Jo, det blev gott. Men inte så krämigt. Tror den blir bättre i lådan i morrn när den har gottat till sig.

Leif Mannerström gråter i TV. Fint tycker jag!
***

5 kommentarer:

karin sa...

ser jättegott ut :)

karin sa...

ser jättegott ut :)

Louise sa...

Haha, ja någon fördel ska man väl ha för att man har stans största uteservering :) Synd bara att dagens regn hindrar dess utnyttjande!

Anonym sa...

Hej Sofie!

Googlar du på Shimeji, så hittar du svampen och jag skulle tro att maten blev god:
Shimeji är rik på umami-smakkomponenter och Umami, populärt kallad savoriness, betraktas idag som den femte grundsmaken.
Umami fungerar som en förstärkare för många andra smaker.

Jag kan inte laga mat, så jag får väl kompensera det med annat... :o)
STOR KRAM
Petra

Michael sa...

vilka coola svampar! är det något man "bara har stående" i kylskåpet? i så fall vill jag bo med er. /michael