Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 17 mars 2011

Exprimentkaka

Fortsätter veckan med lite experiment i köket. Efter helgens glasstillverkning blev det några äggvitor över i ett glas. Och det gör ju bara så ont att slänga ut dem. Så jag funderade och letade efter vad jag skulle kunna tänkas göra av dem. Bläddrade i Sju sorters kakor och hittade Silverkaka eller Äggvitekaka som det även kallas.

Jag vet ju egentligen att man inte bör experimentera för mycket när man bakar men kunde inte låta bli. Då det var lite färre äggvitor än i receptet så tillsatte jag ett helt ägg. Var inte jättesugen på citron som smaksättning så smaksatte med banan och lite choklad. Blev överraskande gott!

Banan och chokladkaka
100 g smör
4 st äggvitor
1 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 jättemogen banan
riven choklad
  • Smörj en avlång form och "bröa" med kokos.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Vispa vitorna till hårt skum med elvisp.
  • Rör ner sockret.
  • Blanda övriga torra ingredienser, äggulan, det smälta smöret, tunt skivad banan och mörk choklad hyvlad med potatisskalare. Rör försiktigt med en slickepott så smeten behåller fluffigheten.
  • Häll upp i formen och grädda på 175 grader i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka så kakan är klar (inget klet fastnar på stickan).
Både sambo och kollegor tyckte att kakan var god. Kunde varit lite mer choklad. Att "bröa" formen med kokos är underbart gott då den blir lite rostad.

I kväll har jag gått första tillfället på grundkurs i att hantera en digital systemkamera. Så nu ska jag och min kamera bli lite bättre kompisar. Känns kul och spännande. Vi får väl se om ni kan se någon skillnad framöver!:)

I morrn är det inte bara fredag. Det är även personalfest på kvällen! Mingel på jobbet och sen buss till hemlig destination. Spännande!!
***

6 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Silverkaka brukar jag med göra ibland av mina äggvitor, funderade just på att göra en idag :-), men din låter så mycket godare :-), brukar också bröa med kokos, blir så god smak av det

charlotta sa...

kul idé att bröa formen med kokos, det har jag aldrig provat.

hoppas du får en finfin helg (och en grym personalfest!)

Nina Sommar sa...

Var går du på kurs någonstans? Har själv planerat att gå fotokurs och gärna en kurs i Photoshop också, men det får nog bli till hösten.

Anonym sa...

Visst gor det ont att slanga aggvitor. Jag brukar oftast hitta pa nagot med marang, ett marangtacke funkar pa det mesta. :) Vad spannande med buss till hemlig destination. Hoppas du avslojar vart det bar. Ha sa roligt!

Pernilla sa...

allt blir ju godare med choklad så det är ju aldrig fel att experimentera med! jag känner mig lite ansvarig för den där snön faktiskt, man ska nog inte försöka muta bort vintern. men nu verkar det ju ha ordnat upp sig igen!

hoppas det var en riktigt fin personalfest och att du inte mår alltför dåligt idag ;P

Mårtenssons kök sa...

Vill oxå gå en fotokurs, men här finns det ingen för oss, bara en för seniorer... Hoppas det kommer en till hösten för ålderns höst är alldeles för långt bort:)

Låter som en spännande personalfest, hoppas det var kul!