Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 14 mars 2011

Daimglass

När vi var hos Charlotta och Calle på "sju hos oss-middag" fick vi en smarrig vaniljglass till dessert. Så när jag var i Skåne förra helgen passade jag på att kidnappa mammas glassmaskin. Tror hon fick den i julklapp i början av 90-talet, knappt aldrig använd. Nu har jag varit sugen på att göra egen glass länge så tog min chans. Pappa blev glad och mamma var inte svårövertalad.

Dumt att chansa så jag använde mig av Charlottas recept rakt av och tillsatte daimkulor mot slutet när den gick i glassmaskinen. För Daimglass är ju smarrigt.

4 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1 vaniljstång
en nypa salt

Vispa äggulorna och sockret pösigt med elvisp. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp fröna, stången och en nypa salt med grädden. Dra av gräddblandningen från plattan och låt det svalna. Häll det sedan över äggblandningen och blanda väl. Ställ skålen i ett vattenbad och rör oavbrutet med en visp tills krämen är ungefär 85 grader. Ta upp stången och kyl ner blandningen i ett kallt bad. Häll blandningen i glassmaskinen och kör i ca 40 min. Häll upp i plastlåda och låt den ligga i frysen några timmar innan servering.

Detta är ett fantastiskt grundrecept som jag verkligen kommer att använda igen och smaksätta i många olika smaker. Tack Charlotta!! Blev sugen på att göra lakritsglass. Någon som har något annat tips eller något annat super-recept så tas tips tacksamt emot!!

***

10 kommentarer:

charlotta sa...

men visst är det ett alldeles underbart grundrecept? i love it! vi använder det till nästan all glass vi gör, haha.

tips till lakritsglassen: ta dig förbi bar italia på prinsgatan i linné och köp det där pulvret som micke hade hemma hos sig när vi bakade. det blir grym glass med det!

Katarina sa...

Daim är gott och passar så bra i glass också :)

Mårtenssons kök sa...

Så mycket godare med egen glass! Här har det inte glassats på länge, har helt kommit från vår glassmaskin.

vanilla sky sa...

Mums för hemlagad glass! Ska inhandla en glassmaskin på lördag. Suktar efter ljuvliga sorbeter och gräddiga glassar!

Anonym sa...

Hur många liter blev receptet på?

Pernilla sa...

fast att "få" en glassmaskin är ju faktiskt inte heller så dumt, då kan du ju göra glass massor av gånger. mitt chipspaket tog ju slut på bara en timme ;)

nu vill jag ha bra prag-tips av dig!

Cupcakesfluffan sa...

Så mumsigt med daimglass

Hanna sa...

Denna måste jag bara testa, jag älskar att göra glass! :)

Lina sa...

Åhh, vad gott! har också gjort egen daim glass en gång, fast utan glassmaskin det funka faktiskt bra :)

Anonym sa...

Och var kom mjölken in?har nu kört 40 min utan den.