I dag när det är inomhusväder tänkte jag dela med mig av ett recept på ett gott bröd som jag bakade i veckan. Saftig och god morotslimpa. Jag och Oliver passade på att njuta av nybakat varmt bröd till mellanmål den dagen. Så varmt att det knappt gick att hålla i det när man skivade det. Så varmt att smöret smälte bort när man bredde det. Farligt gott med nybakat bröd!!!
Morotslimpa 2 st
50 g jäst
6 dl vatten
3 tsk salt
4 msk olivolja
2 msk flytande honung
5 dl grovt rivna morötter (ca 4 st normalstora morötter)
ca 6 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 dl durumvete
2 dl grovt dinkelmjöl
(dessa mjölsorter kan ersättas med ca 14 dl rågsikt)
- Lös jästen i hälften av vattnet.
- Tillsätt resten av vattnet, salt, olivolja, honung, morötter och alla mjölsorter. Ta vetemjölet sist och reglera mängden med om det behövs mer eller mindre. Rör i hop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Smörj två avlånga bakformar, dela degen på hälften utan att knåda och tryck ner i vars en form. Låt jäsa ytterligare 25 minuter.
- Grädda på 200 grader i ca 40 minuter. Jag brukar använda termometer och grädda brödet till 98 grader.
10 kommentarer:
Ja, farligt gott är ordet! När smöret smälter, då tänker man ju inte riktigt på hur mycket man klenat på, och kan då glatt fortsätta lite till. Hmmm, mmmmm!
Kram Malin
Isch ja, vad är det för väder ni har tagit med er ner hit? :)
Fast det är ju perfekt bakarväder, passar finfint med varmt nybakat bröd i soffan.
Alltså ljummet nybakat bröd med smör på - halleluja! Rotfrukter i bröd gör dem saftiga och extra goda verkligen.
Ja i dag är set höst även i Närke.
Ny bakat bröd finns det något godare:)
Åh så gott, kan nästan känna doften... *suck*
Så gott det ser ut, nybakat bröd under helgfrukosten är ljuvligt gott!
Morotslimpa är en favorit - saftigt och gott! Dina ser jättegoda ut med en massa morötter!
Skön söndagskväll!
jag vill också ha nybakt bröd! just nu vill jag visserligen ha vad som helst i matväg för jag är så fruktansvärt hungrig... men lite nybakt bröd till frukosten imorgon bitti skulle ju inte sitta fel!
Morotsbröd är så gott. Och varm bröd direkt från ugnen är bara godast!
Vad gott det ser ut. Jag ska ta tag i brödbakandet nu när jag blir arbetslös....har annars inte tid i all vardagsstress....
Ha det gott/Emma
Skicka en kommentar