Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 10 september 2012

Fantastiskt god och festlig Lax- och skaldjurspaj

Jag har en plastmapp där jag lägger recept som jag river ut från tidningar och vill testa. I bland när jag ska bjuda på något speciellt bläddrar jag i genom mappen, testar, bloggar om det och sen slänger jag urklippet.

Vissa recept behöver inte bli gamla och ligga till sig någon längre tid. Detta recept hittade jag i lördagens GP och lagades redan på kvällen. Fluffig och festlig paj med många ägg och grädde.

Lax- och skaldjurspaj
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
150 g kallrökt lax
150 g skalade räkor
5 ägg
2,5 dl mellangrädde
250 g keso
ca 2 dl riven ost
3 msk hackad dill
3 msk hackad persilja
  • Nyp ihop pajdegen och ställ kallt ca 30 minuter.
  • Hacka laxen och grovhacka räkorna. Blanda med resten av ingredienserna.
  • Tryck ut pajdegen i en pajform med hög kant eller en springform med löstagbar kant. 
  • Häll i fyllningen.
  • Grädda pajen i 30 minuter på 225 grader. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Låt pajen vila 30 minuter före servering. Servera med en sallad.

Ja, det är väl ingen nyhet att vi älskar paj. Vi äter det ganska ofta i olika variationer. Ofta är de som godast dagen efter om det blir några rester. Denna paj fick bli rester i dag då vi åt vid olika tillfällen. Jag och Johan möttes i dörren när han kom hem från jobbet och jag drog i väg på Yoga. Härlig yoga med syrran varje måndag hela hösten. Det behöver min kropp!

5 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Visst är det gott med paj! Den här låter klart lyxig, mmm.

Har också ett gäng utrivna recept, tyvärr stannar de ofta där. Men nu blev jag peppad att gå igenom dem, men inte nu, en annan dag... host host ;o)

Kram Malin

Anonym sa...

tänker jag prova i morg med varmrökt lax utan räkor men det andra har jag hemma

Pernilla sa...

paj är världens bästa mat! den här låter god, fast jag hoppar nog helst över räkorna :)

jag har också en sån där pärm där jag samlar recept, fast jag har ju inte varit så smart som du och slängt klippen sen... kanske dags att göra en rensning!

Mårtenssons kök sa...

mappar med urrivna recept har vi och de får en rensning lite då och då. Vissa recept undrar man ibland om det är någon som har lagt ner till oss...

Fluffig och festlig, där var vi fast!

Remsan sa...

Åh, den kan jag tänka mig var god! Har en favoritpaj som det är keso i som gör den jättegod.
Härligt med yoga. Jag gick tidigare 1 gång/v, men hinner tyvärr inte få ihop det alla veckor med min andra träning. Det är synd för yoga är inte bara skönt utan ger ett sådant fantastiskt lugn efteråt.