Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 25 september 2012

Crepes med kräftstjärtar

Jag har länge tänkt att jag skulle göra plättar till min glupske son och i går stod jag där och stekte mina plättar. Gott mellis för både mig och Oliver.

En kväll i skåneland gjorde jag Crepes till mig och mamma. Det är också något jag länge tänkt göra men inte blivit av. Har man väl stekt pannkakor är det ju inget större jobb och perfekt kvällsmat en vardagskväll. Det fanns kräftstjärtar i kylen så det fick bli fyllning. Enligt receptet jag utgick från skulle det bli 12 stycken, men då jag inte hade något crepesjärn (något mindre) så blev det inte riktigt lika många. Men större pannkakor och mer fyllning så det gick jämt ut!:)


Crepes med kräftstjärtar
2,5 dl vetemjöl
2 dl vatten
4 ägg
2 dl mjölk
smör till stekning
  • Rör ut vetemjölet med vattnet i en bunke och rör till en slät smet. Tillsätt ägget ett åt gången och därefter mjölken. 
  • Grädda i stekpanna eller crepejärn i smör
1 burk kräftstjärtar i lag á 170g
2 hårdkokta ägg
0,5 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
0,5 dl kesella
1 msk pressad citronsaft
1,2 dl hackad dill
riven ost
  • Häll av spadet från kräftstjärtarna och hacka dem grovt.
  • Skala och hacka äggen.
  • Rör samman creme fraiche, majonnäs, kesella, citronsaft och dill. Rör ner kräftstjärtar och ägg.
  • Fördela fyllningen på crepen, rulla i hop och lägg dem i en smord ugnsfast form. Strö över riven ost med god smak.
  • Grädda på 225 grader i ca 10 minuter. 
  • Servera med sallad.

8 kommentarer:

Matarkivet sa...

Åh, crepes har jag ju helt glömt bort. Tack för påminnelsen!

Mårtenssons kök sa...

Vi har snackat om att göra crepes flera gånger men aldrig riktigt kommit till skott. Det är ju förbaskat gott!

Malin`s Diner sa...

Inte illa alls! Men du, testa att säga crepes med kräftstjärtar jättefort jättemånga gånger, det var klurigt. ;o)

Snart är det fredag...

Kram Malin

Min mat, bak och hälsoblogg sa...

Vår son vill ha plättar hela tiden, han är lite kräsen i maten hemma. Men man gör en sats bara till han så har han några dagar att äta!!
Crepes är så gott, men jag gör det aldrig hemma!!

Anonym sa...

jag har ofta crepes till förrätt när jag har gäster. Mättar bra tyvärr så kan jag inte använda skaldjur så det får bli med svamp eller köttfärs Gott Men det såg jättegott ut med kräftstjärtar Mulet o regnigt i dag ha en bra dag o njut av din ledighet Kram Gittan

Pernilla sa...

fast plättarna var ju ändå inte riktigt lika roliga som charlottas sallad ;)

när jag bodde på visingsö fick vi crepes var och varannan dag i matsalen, så om ni åker dit så kan ni ju alltid åka till konferensmatsalen och käka crepes!

Ann-Christin A sa...

Detta måste jag testa till helglunch - det verkar ju smarrigt!

Sanna sa...

Åh vad gott med crepes! Himla härligt fyllning verkar det där vara, jag som gillar skaldjur.