Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 14 september 2012

Ugnsbakad torsk med grönsakspasta

Ja, men då var det fredag igen. Vissa frågar vad man gör hela dagarna när man är föräldraledig. Inga problem att få dagarna att gå minsann. Det är rytmik, öppna förskola, promenader, gunga, leka sandlådan, träffa andra föräldrar och barn och sen ska det ätas och sovas mellan varven. Ja, ni förstår! I eftermiddag har vi umgåtts med en mamma med barn från mammagruppen som vi promenerade många mil med i vintras. Nu har hon börjat jobba och vi träffas plötsligt aldrig. Tråkigt! Men idag var hon ledig på eftermiddagen och jag bjöd hit henne på sopplunch. Barnen röjde runt och vi fick pratat en hel del. Mycket trevligt!

I onsdags gjorde jag denna rätten. Johan påpekade att det minsann inte var tisdag (vi brukar äta fisk på tisdagar) och när vi började äta tyckte han det var riktigt festligt och vi borde kanske haft ett glas vin till. Så därför bjuder jag er på denna rätten inför helgen.

Rätten är ett hopkok av vad som fanns i kylen, förutom fisken som jag köpte färsk i fiskbilen. Att ha lite rökt lax tillsammans med en annars ganska smaklös fisk är väldigt gott. En klick färskost ger ännu mer smak och krämighet vilket gör att man inte behöver någon sås. Pastan tillsammans med grönsakerna vände jag i en vinägrett med citronsaft och dill. Fräscht och gott! Inga måttangivelser denna gången - ta och ge efter tycke och smak (och hunger). Lite färskriven pepparrot på toppen ger lite extra sting.
Ugnsbakad torsk
torskfilé i bitar (ca 200 g per person)
skivad rökt lax
färskost med smak av soltorkade tomater (eller annan)
en stor klick smör
salt, peppar och citronpeppar
riven pepparrot
  • Skär torsken i ca 10 cm stora bitar. Dela upp dem två och två så det blir ungefär lika stora högar viktmässigt.
  • Lägg en klick färskost på den ena biten. Lägg över en skiva rökt lax. Lägg över den andra fiskbiten.  Krydda med salt och peppar.
  • Lägg fiskhögarna i en smord ugnsfast form. Lägg en klick smör i formen som får smälta i ugnen. Ös en eller ett par gånger under tiden.
  • Baka på 200 grader i ca 15 minuter. 
  • Servera med pastan och lite riven pepparrot på toppen.

Grönsakspasta
spagetti
morot
zucchini
äpple (svenskt)
olivolja
citronsaft
dill (färsk eller fryst)
salt och peppar
  • Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Skala morot och fortsätt skala tunna skivor med potatisskalaren. Skala även tunna skivor av zucchini och äpple.
  • Blanda citronsaft, olivolja, dill, salt och peppar till en vinägrett. Blanda med den nykokta pastan och grönsakerna. Rör runt ordentligt och låt allt marineras i vinägretten. 
Trevlig helg!

4 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Jag hade lätt kunnat ta ett eller ett par års föräldraledigt till. Problemet är bara att jag inte får det. Skolplikt heter det visst ;o). Förstår att du får tiden att gå.

Kram Malin

Charlotta sa...

Haha! Det låter grymt, det där med föräldraledigt. Nästan så att jag kan tänka mig att skaffa barn endast för det :=)

Fin helg!

Remsan sa...

Självklart ska man äta fisk fler dagar än en i veckan! Gärna med lite vin till också, hi hi...
Jag minns att jag tyckte veckorna gick fort när jag var hemma och nu går de ännu fortare... :-O

Mårtenssons kök sa...

Oh lord, detta låter ju helt vansinnigt gott! Det gör vi en vindag, sanna våra ord!