Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 12 september 2012

Gigantiska köttbullar i överbliven sås

Kommer ni i håg Oxrulladerna jag gjorde för ett par veckor sedan då det blev väldigt mycket sås över? Till och med för mycket sås för en skåning! Såsen sparade jag och använde till att göra "gigantiska köttbullar". Receptet på dessa Italienska köttbullar  kommer från "Halv åtta hos mig" samma vecka som rulladerna. Eller inspirationen i alla fall. För som vanligt ändrade jag lite. Blev stora köttbullar, mer som biffar (går snabbare att rulla), som jag kokade i såsen som blev över från Rulladerna. Fiffigt va? Nä, här slänger vi ingen mat i detta köket. Ofta lägger jag sås-slattar i frysen som jag hittar långt senare och inte har en aning om vad det är:) (har hänt att jag fått en sådan låda med mig till jobbet - snopet!).



Italienska gigantiska köttbullar
ca 1 kg nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
0,5 dl vatten
1 ägg
2 stora vitlöksklytfor, riven
salt och svartpeppar
färsk timjan
färsk persilja
ca 5 msk riven parmesan
  • Blanda ströbröd med mjölk, vatten och ägg. Låt stå och dra i ca 5 minuter.
  • Blanda ner färs, vitlök, kryddor och parmesanost. Blanda till en jämn smet. Forma ett gäng med lagom stora bullar. Stek runt om i smör i en stekpanna.
  • Häll över såsen som blev över från rulladerna eller gör såsen enligt receptet från Halv åtta och låt koka några minuter.


Köttbullarna serverade jag med hederligt potatismos och tomatsallad (tomat, rödlök, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar). Blir det mos över så kan det bli goa potatisbullar dagen efter. Krydda moset med örter och vitlök, forma bullar av moset och rulla i ströbröd. Stek på båda sidor i smör. Gott!

8 kommentarer:

Spanienfrugan sa...

Tack för receptet!
Hade planerat italienska köttbullar till middag idag, så det var ju helt perfekt! Får dock bli i tomatsås.

Lotta sa...

Just såsen från rullader är så god att spara och använda till något annat, gärna färsbiffar eller - bullar! Bra sparat där :-)

Även såsen från porterstek är god till en annan köttbit en annan gång med lite ris eller potatis till. Fast det brukar inte bli lika mycket över av den, kanske är den aningen godare...

Potatisbullar av eget potatismos som blivit över är bland det bästa som finns. Vad sugen jag blev på det nu! Synd att jag inte har något potatismos bara...

Malin`s Diner sa...

Men så sugen jag blir på hederligt mos med massa sås till. Just den typen av mat är jag dålig på att laga. Får bli bot och bättring faktiskt.

Kram Malin

Lottzys matblogg sa...

Mmm vad gott med lite rubustare recept nu när det börjar hösta till sig lite!

Kim sa...

Jag är dålig på att göra sås, men kanske skulle man göra en större omgång och frysa in? Hm, tåls att tänkas på.

Oh, en riktig tomatsallad, det var inte igår, tack för uppslaget!

Kaksmulan sa...

Jag är en riktig såsig en ;) det är ju så gott. Smart drag att frysa in eventuella rester. Hade faktiskt tänkt laga just köttbullar med mos idag men efter en stund med Jamie Oliver i soffan så blev det dumplings istället.

MÅ Gott sa...

Vad gott det låter! Trots att jag precis lassat in en portion med havregrynsgröt så blir jag nästan lite hungrig. :)
Sparar det här receptet.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Köttbullar som får ligga i sås är barndomsminnen:)