Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 21 januari 2012

Fusk-Surdegsbaguette

I dag fick vi en härlig sovmorgon av denna lilla sötnos. Han sover längre och längre om nätterna och i natt vaknade han först vid 6-tiden för lite mat. Sen somnade vi om och sov till 9. Alla nöjda och glad!

Sötaste Oliver
 Redan i går hade jag förberett detta fusk-surdegsbröd som vi skulle ha till helgfrukost. Hittade receptet hos Helena (Bara en kaka till) som i sin tur hittat det i tidningen Lantliv. Har många gånger tänkt att jag skulle kalljäsa bröd eller frallor för att kunna njuta av nybakat bröd en helgmorgon.

Jag testade och resultatet blev fantastiskt gott! Segt, frasigt och saftigt. Snabbt och lätt att röra ihop dagen innan och ännu snabbare att baka ut på morgonen. .

Till 3 mellanstora baguetter behövs:
3 ärtstora bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli
ca 7 dl (380 g) vetemjöl special
  • Dag 1: Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienser så att du får dig en trevlig, lös deg. Lägg över plastfolie och låt stå över natten. Minst 5 timmar, men klarar upp till 18 timmar.
  • Dag 2: Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade. Dra ut degen till en rektangel, ca 15x25 cm. Dela den i 3 lika långa delar. Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan du värmer ugnen till 275C. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa. (Jag ställde även en liten form med vatten i botten på ugnen. Har läst det i något annat recept.) 
  • Grädda bröden i 13-14 min, och låt sedan svalna på galler utan bakduk.
Supergoda frasiga baguetter
Dukat för frukost
Sen var det bara att njuta av en lång och härlig helgfrukost med nybakat bröd och smoothie (banan, blåbär, kiwi, mild naturell yoghurt). På de ljumma baguetterna hade vi skinka, nutella, vällagrad prästost och marmelad. Brödet kommer jag verkligen att göra igen!

Vi oss ut i snöyran. Herregud! Nu kom tydligen vintern. Är det bra eller dåligt?! Hela stan låg i slask och folk gick som yra höns med paraply, händer för ansiktet och uppfällda luvor. Hur kul är det att gå med barnvagn när folk inte ser? Sådär... I kväll håller vi oss inomhus. Ska trolla till en Rostas, titta på P3 Guld och äta smågodis. Trevlig lördagskväll!

10 kommentarer:

Spanienfrugan sa...

Vad fina bröden ser ut! Blir ju nästan lite sugen på att testa...fast är nog lite för lat. Vi har ju världen bästa bageri precis nedanför oss :) Skönt att ni fick er lite sovmorgon i alla fall!

Pernilla sa...

vilken härlig frukost :) jag köpte såna där bake-off ciabattor igår (eller vad det heter) som jag bakade färdigt i ugnen i morse så vi hade också lite lyxfrulle.

men, var det snöslask inne i stan? i mölndal är det snö-snö, jag var ute på en snöpromenad och det var bara skönt att få lite flingor i ansiktet och massor av barn som var ute och åkte pulka. jag är supernöjd och hoppas att snön stannar till min födelsdag!

Ann-Louise sa...

Bästa lyxfrukosten! Ibland måste ju även vi inbitna grötisar börja dagen med något annat i magen. Om jag orkar ta mig upp ur soffan nu så skulle jag kunna avnjuta det här imorgon...

Remsan sa...

Det är så skönt när de börjar sova längre perioder och hela nätter i alla fall om man är Borgå trötta som vi. Nu är våra barn det också ;-)
Om du gillar denna typen av bröd så borde du skaffa Martin Johanssons Enklare bröd!

Katarina sa...

Härligt att lyxa till det på helgerna. Jag har sett detta recept också hos Helena och det ser väldigt gott ut!

Tant Gul sa...

Mums recept på gott bröd tas alltid tacksam emot. Och det är ju alltid extra lyxigt med nybakat bröd till frukost. Nu har snön kommit hit upp till Stockholm också..Ha en bra vecka!

Mårtenssons kök sa...

Vi måste också prova på dom däringa baguetterna, nu har vi sett dom på flera ställen och de ser så goda och enkla ut. Och visst är långfrukost a'la helg, de bästa frukostarna som finns!

Linda- matstugan sa...

Perfekt med kalljästa bröd till helgfrukost, dessa baguetter ser extra goda ut. Grattis till sovmorgon. Jag har en 4 åring som vaknar vid 6 snåret och inte har lust att somna om utan är pigg som en mört då, så det är bara för mig och Magda att pallra sig upp då;-)Ps. Roligt som bara den att se foton på Oliver eftersom Magda och han är så jämngamla. Söt som bara den är han!

Matarkivet sa...

Det brödet har jag också tänkt prova, så kul att du med gillade. Tyvärr finns det inte färsk jäst att köpa här, men får prova med torrjäst eller köpa med mig hemifrån.

Helena sa...

Vad kul att ni också gillade fusk-surisarna! Visst är de smidiga? :-)